Kezdőlap » Kert » Hogyan rendezzünk be egy kutyás kertet?

Hogyan rendezzünk be egy kutyás kertet?

Japánban gyakran úgy építik a közparkokat, hogy betelepítik növényekkel, befüvesítik az egészet, és várnak, hogy az emberek kijárják benne az ösvényeket – így végül valóban ott lesznek kiépítve az utak, ahol az emberek használják is. Nem lesznek benne később újabb letaposások, ronda levágások.

Valahogy hasonlóan kell gondolkodni a kutyák esetében is. A házőrzők ugyanis járőröznek, ilyenkor fix útvonalakon járnak a kerítések mentén, itt kb. 30-40 cm-es távról van szó, de ezt biztos, hogy kijárják. Biztosítsuk nekik az átjárást, mert ha például növényt, mondjuk tuját telepítünk az útjába,jó eséllyel annak a lombja alatt is kifúrja magának az útvonalat. A kitaposott fű eltakarására le lehet szórni kavicsot vagy fenyőkérget, akár úgy, hogy az útvonal szélére kis peremet is építünk szegélykőből, mintha csak embernek való járdát építenénk.
Egy másik központi kérdés az ásás. A kutyák gyakran ásnak maguknak hűsöléshez való gödröt nyáron, főleg árnyékban, fák vagy tuják lombja alatt. Jó esetben ezt alacsony lombú növények alatt teszik, ahol kevésbé látszik, de szerencsére amúgy is ezeket kedvelik jobban, mert az alacsonyabban lévő lomb sokkal jobban kirekeszti a nyári forró levegőt. Ne vegyük el ezt a lehetőséget az ebektől, inkább hagyjunk meg nekik egy-egy jobb helyen lévő gödröt, akkor valószínűleg nem ásnak több újat.
A kertben való járkálást befolyásolhatjuk a nem megfelelő útvonalakon elhelyezett akadályokkal vagy a virágszigetek kisebb megmagasításával. Ha csak 15 cm magasra húzott magaságyat építünk, már az megakadályozza, hogy összetapossák a virágokat – a kutyák is kényelmesek, ha lehet kerülni, akkor nem ugranak fel a dombra.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Segíthetünk a kertünk talajminőségén? Igen, foszfortartalmú műtrágyákkal.

Kertünkben igen sokféle módon javíthatjuk a talajunk minőségét, ezek közül is a műtrágyázás a legjavasoltabb. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük