Kezdőlap » Egészséges életmód » Hogyan relaxáljunk?

Hogyan relaxáljunk?

A relaxálás (vagy más szóval: lazítás) képessége mindannyiunknak ősi tudása. Nem egyszerű rájönni arra, hogy vajon akkor tudunk lazítani, amikor van rá időnk, vagy akkor van időnk, ha tudunk lazítani. A relaxálás az izmok ellazítását jelenti. Egyszerű, könnyen meg is értjük, mégsem tesszük.

Sokan úgy gondolják, az éjszakai alvás majd elmulasztja a fáradtságukat. Igen ám, csakhogy az éjszakai pihentető alvás is attól függ, hogy mennyire tudjuk magunkat éber állapotban elengedni. A lazítás különböző formáinak tudatos alkalmazása nem kíván többet tőled, mint amire képes vagy. S arra vagy képes, amire agyad utasít.
A relaxálás természetes része az életnek, mert ha elfáradsz, pihensz, megadod magadnak azokat a jó és kellemes dolgokat, amikre vágysz. Mai modern világunkban azonban már nem engedheted meg magadnak, hogy elengedd magad. A korszerű ember hajt, mert a lazítás nem kifizetődő. Nem érez fáradtságot, fájdalmat – aztán egyszer csak megtörténik a baj. Jobb a bajt inkább megelőzni, ezért ha rendszeresen időt szakítunk a relaxálásra az hosszútávon egyértelműen megtérül. Számtalan módon el lehet jutni az ellazultság állapotába, abba az állapotba, amikor hagyod, hogy az izomgörcsök elhagyják testedet. Nem koncentrálsz arra, hogy most “lazítasz”, hanem a gondolataidat is szabadon engedve hagyod, hogy ellazult állapotba kerülj.
Az alváson kívül a relaxáció fajtái közé tartozik: az autogén tréning, a meditáció, a jóga, valamint a sokkal inkább, az előbb említettekhez képes jóval sűrűbben “gyakorolt”: olvasás, zenehallgatás, a séta és a szex is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Táplálkozási piramis: ilyen arányban szerepelnek a különböző tápanyagok az egészséges étrendben

Ha az egészséges, kiegyensúlyozott étkezésről van szó, legtöbbször a táplálkozási piramis fogalma is felmerül. Azonban …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük