Kezdőlap » Családi élet » Hogyan reagáljunk a kamasz gyerekünk rossz bizonyítványára?

Hogyan reagáljunk a kamasz gyerekünk rossz bizonyítványára?

Előfordulhat, hogy bárhogyan igyekszünk, kudarcot vallunk: a kamasz gyerekünk fütyül ránk, esze ágában sincs tanulni és leckét írni, nem érdekli az iskola és a jegyei sem. Nem hajlandó erőfeszítést tenni, ha meg is csinálja, összecsapja a feladatait.
Lehet, hogy a kamasz gyerek így védekezik az őt ért sorozatos kudarcok ellen, Ezt nevezik bukás-szindrómának. A negatív visszajelzések, a rossz jegyek, a tanárok, a család és a barátok értetlensége vagy rosszallása szétzúzták az önbizalmát, nem hisz már magában és abban, hogy érdemes tovább csinálnia. Nem bír már több megaláztatást és bántó megjegyzést elviselni: közönye valójában páncél, amely megvédi ezektől, és egyúttal kifejezésre juttatja kívülállását is. Az iskola nem az ő világa: vagy szembefordul vele, vagy magába zárkózik.

A jó bizonyítványnak mindenki örül: még a kamaszok is büszkén hozzák haza, és örömmel teszik elénk. De nem mindig, és nem minden családban ez a helyzet. Mit tegyünk, ha a bizonyítvány nem valami fényes?
Nézzük át alaposan a bizonyítvány a gyermekünkkel együtt. A kamasznak ez különösen fontos: nem szeretik, ha megkaparintjuk, és elvonulunk vele. Ő is pont szeretne lenni, hogy elmondhassa a véleményét, és ha szükséges, elmagyarázzon egy-két dolgot. Így még inkább a magáénak fogja érezni az iskolai eredményeit, és ez további erőfeszítésekre fogja ösztönözni. Az is lehet, hogy még nem is volt alkalma beletekinteni a bizonyítványába- vagy pedig nem akart. A kamaszoknál ez nem is ritka. Pedig elsősorban neki kell tudnia, hogyan értékelik a tanárok a teljesítményét, mivel elégedettek, és min kell még javítani.
A bizonyítvány pozitívumait hangsúlyozzuk. Dicsérjük meg a kamasz gyerekünket azért, amiben jó, illetve amiben fejlődött. Mindenért, amiért a tanárok is fontosnak tartottak kiemelni. Legyünk büszkék az erőfeszítéseikre, és ezt mondjuk is meg nekik. Jót fog tenni az önbizalmuknak.
A rossz jegyek láttán ne dühöngjünk, és ne vonjuk szigorúan kérdőre. Maradjunk nyugodtak, és próbáljunk együtt elgondolkodni arról, mi lehet az oka a gyenge eredményeknek, és mit lehetne tenni annak érdekében, hogy javuljanak. Tanuljon többet, járjon korrepetálásra, vagy különtanároz?
Ne emeljük fel a hangunkat, ne szidjuk meg, ne kezdjünk el kiabálni, ne büntessük meg a rossz bizonyítványért. Inkább arra koncentráljunk, hogyan segíthetünk , és mit kell , mit lehet tenni.
Az önbizalom nagyon fontos, amelyik gyerekből hiányzik, mindig rosszabbul fog teljesíteni. Épp ezért olyan fontos, hogy a gyengébben teljesítő gyereket nem büntetni, és szidni kell, hanem ösztönözni, és biztatni. Többet érünk el vele, mert félelemmel telve, stresszelve nem lehet jól teljesíteni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan „ne” menjen randevúra.

Az emberek többsége elhagyja magát, nem sokat törődik önmagával, inkább a munkába éli ki minden …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük