Kezdőlap » Divat és szépség » Hogyan puhítsuk fel a megkeményedett bakancsot?

Hogyan puhítsuk fel a megkeményedett bakancsot?

Sokszor megfeledkezünk arról, hogy időnként a valódi bőrből készült használati tárgyaink is alaposabb ápolásra szorulnak, nem elég, ha csak simán megtisztítjuk őket. Ez különösen igaz a lábbelikre, ezen belül a népszerű bakancsokra is.
A bakancsok gyakori problémája, hogy akár hosszú hónapokig is mellőzzük a használatát, s amikor újra előkerülnek a cipős szekrény mélyéről, már kikeményedtek.
A hasított bőrből készült termékek speciális ápolásra szorulnak, esetükben nem alkalmazhatóak az alábbi tippek, de az úgynevezett bokszbőröknél beválik!
A titok nyitja : étolaj. A sima élelmiszer-ipari napraforgóolaj is megteszi, de az igényesebbek használhatnak olívaolajat is.
Először is tiszta, puha, nedves ruhával meg kell alaposan tisztítani a bakancsot, s száraz kendővel töröljük le róla a nedvességet. Hagyjuk szobahőmérsékleten megszáradni. Vigyázni kell, mert a berepedezett bőr magába szívhatja a vizet, könnyen átázhat!
Miután alaposan megszáradt, elkezdhetjük a kezelést. Egy kis tálkába kiöntjük az olajat, s egy tiszta, „steril”, vagyis még nem használt mosogatószivacsot vagy színtelen, tiszta pamutrongyot belemártunk, s körkörös mozdulatokkal alaposan átdörzsöljük a felületet. A bőr elkezdi magába szívni az étolajat, így folyamatosan vissza kell térni ugyanazokra a területekre. Addig kell folytatni, míg az olaj fényesen látszik a felületen, nem mattul vissza.
A kevésbé kiszáradt bőröknek általában ennyi elég is szokott lenni, ám ha nagyon vastag vagy nagyon elhanyagolt, az eljárást többször is meg kell ismételni.
Ha az olajozás után még mindig kemény a bőr, akkor óvatosan elkezdhetjük a kezünkkel tördelni, hajtogatni a problémás részeket. Az orrnál vagy a kézzel nehezen hajtható területeken óvatosan gumikalapáccsal is puhíthatjuk!
Az extrém módon megkeményedett bakancsot tekerjük étolajjal átitatott pamutkendőbe, s másnap ismételjük meg az egész folyamatot. Ezzel a módszerrel a legkeményebb lábbeli is újra használhatóvá válik.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Aminosavak: segíthetnek meggátolni a bőr öregedését?

Az aminosavak fiatalító hatással vannak a bőrünkre. Ha az étrendünk megfelelő mennyiségben tartalmazza őket – …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük