Kezdőlap » Egészséges életmód » Hogyan óvjuk szívünk egészségét?

Hogyan óvjuk szívünk egészségét?

A szervezet egészét vérrel és oxigénnel ellátó szív-és érrendszer egészsége döntő fontosságú a hosszú és egészséges aktív élethez. Ennek elérése pedig nem is olyan nehéz: csak mozogni kell. A mozgásszegény életmód a szívbetegség egyik legfőbb kockázati tényezője, az erőteljes testedzéssel azonban jelentősen csökkenthető a szívroham okozta halálos kockázata.
A szívroham és a stroke megakadályozása mellett a testmozgás számos egyéb betegség megelőzésében is segíthet- ilyen például a cukorbetegség, egyes rosszindulatú daganatok, és a szellemi hanyatlás is.
Az emberi szervezet mai működése hússzú évmilliók alatt alakult ki, melynek során gyakori volt az éhezés, a fizikai erő pedig nélkülözhetetlennek bizonyult az életben maradáshoz. A természet szabályait azonban nem a mai gyorséttermi ételekhez, ülő életmódhoz, és késő esti tévénézéshez írták.
A szívizomzat az élet során nagyjából négymilliárdszor húzódik össze szünet nélkül, és általában jó formában marad. A szívrohamok oka nem a szív, hanem a keringés rossz működése, pontosabban a szívizomzat rossz vérellátása.
A szív alig nagyobb az ökölnél, vérellátásáról külön érhálózat gondoskodik. Ennek részei az úgynevezett koszorúerek, amelyek körülbelül spagetti vastagságúak. Ha egy ilyen ér elzáródik, akkor az általa ellátott szívizom is elhal.
Ha valaki mozgásszegény életmódot folytat, étrendjében pedig azok a telített szír és a finomított élelmiszer, artériái falán zsírdús elrakódások, úgynevezett „plakkok” keletkeznek.
A plakk úgy rakódik le az évtizedek során, mint a vízkő egy csővezetékben, aztán egy nap-gyakran minden előzmény nélkül- felületük felszakad. Azon vérrög képződik, amely gátolja az érben a véráramlást. Az illetőnek pillanatokon belül szívrohama lesz.
Valahányszor testmozgást végzünk, és megizzadunk, megterheljük izmainkat, ezzel viszont növekedésre serkentjük, és erősebbé tesszük Fokozott izommunka esetén olyan citokinek szabadulhatnak fel igen komoly mennyiségben, amelyek az izomzatregenerálódása mellett az egyéb szövetek regenerálódását is segíti a szív izomzatát.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Természetes stresszoldás

Számtalan stressz ér minket nap-mint nap, mi magunk sokat tehetünk a kiegyensúlyozott életünkért. A szabályok, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük