Kezdőlap » Egészséges életmód » Hogyan óvjuk meg bőrünket a kiszáradástól?

Hogyan óvjuk meg bőrünket a kiszáradástól?

A hideg téli időjárás, a központi fűtés okozta száraz levegő és a hosszas, forró vízben való kádfürdőzés mind felelőssé tehető azért, ha a bőr kiszárad, kirepedezik.
Éppen ezért télen még gondosabban kell ápolnunk bőrünket, hogy megőrizzük egészségét. Nem csoda, hogy a kézkrémekből a téli hónapokban adják el a legtöbbet – de nem csupán krémekkel tehetünk azért, hogy bőrünk puha, ránctalan és hidratált maradjon.
A hideg, száraz levegő, a szél, a gyakori mosogatás mind-mind dehidratálják a bőrt. Azonban ha egy kicsit odafigyelünk, és rendszeresen odafigyelünk a bőrápolásra, akkor télen sem lesz baj.
A kézápolásnak számos fontos apró lépése van.
Kezdjük a kézmosással! Hiszen minden nap számos alkalommal mosunk kezet, ezért nagyon fontos, hogy a megfelelő terméket használjuk. Érdemes olyan szappant használni, amely antibakteriális hatású, és növényi kivonatokból készült. Ezek a szappanok nem csupán a baktériumoktól szabadítják meg a kezet, de nem engedik, hogy a bőr kiszáradjon, szemben az alkohol tartalmú készítményekkel. Kezet tehát szappannal és langyos vízben kell mosni, és kézmosás után alaposan meg kell szárítani.
Kézmosás után krémezzük be a kezünket! Itt is fontos jó minőségű, megfelelő termék kiválasztása, még hozzá az a fajta a legjobb, amely balzsamként megmarad a bőrön, és egyfajta bevonatot képez rajta. A balzsamos kézkrémek kívülről és belülről is védik a kezünket, hiszen a bőr magába szívja a krémet, így a hatás hosszan tartó lesz.
A kézkrémek közül a lanolint tartalmazó készítmények a legideálisabbak, mivel ezek tartalmaznak a legnagyobb arányban nem zsíros hidratáló összetevőket.
A kézfejet többször kell bekrémezni, itt ugyanis sokkal vékonyabb a bőr. Hajlamosak a kirepedésre az ujj közötti területek – ide se felejtsünk el megfelelő mennyiségű krémet kenni! Ahhoz, hogy a krém beszívódjon, idő kell. Az első krémezés után várjunk egy kicsit, és ha úgy érezzük, hogy még mindig száraz a bőrünk, akkor felvihetünk egy újabb réteget.
A kéz sok mindent elárul a korról: a száraz, erektől duzzadó kéz idősebb korban jellemző. Ha ezeket az árulkodó jeleket szeretnénk eltüntetni, akkor használjunk shea vaj készítményeket, amelyek nem csupán védik, hanem táplálják is a bőrt.
Fontos a körömápolás is. A hideg a körmöket sem kíméli: a korábban egészséges körmök törékennyé válhatnak, elvékonyodhatnak, és megsérülhet a körömágy is. A körmöt antiszeptikus teafaolaj-készítményekkel ápolhatjuk, ez nagyon hatékonyan előzi meg a fertőzéseket.
A körömágyat édes mandula-olajjal ápolhatjuk a leghatékonyabban. Sokan nem tudják, hogy a körömlakk is hozzájárul a körmök kiszáradásához, ezért a lakkozott körmök még inkább ápolást igényelnek. Ezért télen praktikus csak hétvégére kifesteni a körmöket, így hét közben a körmöknek lesz idejük regenerálódni. Ha valaki mindezek ellenére ragaszkodik a lakkozott körmökhöz, legalább heti egy alkalommal tartson körömlakkmentes napot. Aceton-mentes körömlakklemosót használjunk, mert az alkohol tartalmú készítmények is szárítják a bőrt és a körmöt.
Mosogatás közben érdemes kesztyűt viselni, és akkor is, ha kézzel mosunk. Ha kilépünk az utcára, akkor is húzzunk kesztyűt, és lehetőleg olyat vásároljunk, amely sűrű szövésű anyagból készült, és nem engedi át a hideget, valamint véd a szél ellen is.
Hetente egyszer érdemes alapos kezelés alá vetni a kezet: lefekvés előtt kenjük be alaposan kézkrémmel, majd húzzunk selyemkesztyűt éjszakára. Lehet, hogy ez szokatlan javaslat, de megéri: reggelre a kéz bársonyos és puha lesz.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A vegetáriánus életmód kedvező hatása

A vegetáriánus étkezés számos előnnyel rendelkezik. Aki nem fogyaszt húst, bizonyítottan az átlagnál kisebb az …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük