Kezdőlap » Családi élet » Hogyan oszzuk be a jövedelmeket?

Hogyan oszzuk be a jövedelmeket?

Legtöbb helyen a család jövedelmének beosztása a gazdasszony gondja. A jövedelem beosztásánál azt kell tekintetbe venni, hogy mi az elsőrendű érdek, mik az életszükségletek így : élelem, lakás, fűtés, világítás, ruházat, gyermeknevelés. Először ezt elégítsük ki s csak azután következnek a halasztható másodrendű kiadások, mint a szórakozás, üdülés, berendezések pótlása stb. Mindezeket a kiadásokat a jövedelemhez kell mérni és aszerint beosztani. Az elsőrendű szükségleteken belül is a legmesszebbmenő takarékossággal kell összeállítani költségvetésünket, egyiket sem léphetjük túl a másik rovására. Így pl. nem vonhatjuk el családtagjainktól a szükséges tápláló ételeket fényűzőbb ruházkodás miatt. A jövedelem beosztása, vagyis a költségvetés egyénenként és családonként igen változó. Egy fiatal házaspár költségvetésében az elsőrendű szükségletek mellett nagy tételként szerepel a lakás berendezésének a kiegészítése rádió, szőnyeg stb. vásárlás. Többgyermekes családnál nagyobb tételt jelent az élelmezés, a gyermeknevelés.
Mindig gondoljunk az előre nem látott kiadásokra, s legyen egy kis megtakarított pénzecskénk. Ezt legkönnyebben elérhetjük, ha naponként vagy hetenként filléreket gyűjtögetünk egy perselybe, valami meghatározott célra, befőzésre, ajándék vásárlásra, vendéglátásra, nyaralásra. Ha komolyabb beszerzésre gyűjtünk, pl. bútorra, rádió vásárlásra, fektessük összegyűjtött forintjainkat takarékbetétkönyvbe. Erre a takarékosságra rászoktathatjuk már kis gyermekeinket is, az iskolai takarékbetét intézményén keresztül. Sok gyermek egész tanéven át vásárolja összegyűjtött pénzéből a takarékbélyegeket és ebből fedezi kirándulási, üdülési költségeit, vagy akár egy kerékpárra is össze tudja gyűjteni a pénzecskéjét, amit máskülönben könnyen szétszórna kevésbé hasznos dolgokra.
Nem elég azonban a költségvetést elkészítenünk, hanem azt be is kell tartanunk. Ha valamelyik tétel az előirányzott összegnél mégis többet igényelne, azt máshonnan kell behozni, ami már a gazdasszony ügyességétől, leleményességétől függ. A költségvetés egyensúlyát a háztartási naplóval ellenőrizzük. A háztartási naplóba naponta írjunk be minden bevételt és kiadást. Ezen keresztül láthatjuk, mikor léptünk túl a megengedett határon, vagy hol van még lehetőségünk a pénzköltésre. Nem szabad sajnálni erre a fáradságot. Egy jó gazdasszony mindent ceruzával és papírral mérlegel, mindenhez számvetést készít. Így költségvetését mindig egyensúlyban tudja tartani.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Válás gyermekszemmel

A válás intézménye kis hazánkban elfogadott, sőt megszokott jelenséggé vált. Évi 45 ezer regisztrált házasságkötésre …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük