Kezdőlap » Családi élet » Hogyan ösztönözzük a kamaszokat a tanulásra?

Hogyan ösztönözzük a kamaszokat a tanulásra?

Ha az iskolai problémákat feltehetően más, iskolán kívüli problémák okozzák, például a megfélemlítés, családi problémák, szétköltözés vagy válás, a szülő-gyerek viszony megromlása, stressz vagy figyelemzavar, beszéljünk feltétlenül a kamasz gyerekünk osztályfőnökével, aki segíteni fog megtalálni a megfelelő szakembert (szociális munkást, pszichológust vagy pszichopedagógust). Ne restelljünk segítséget kérni az iskolától vagy akár független szakértőtől: dolgozzunk ki közösen valamilyen megoldást a gyermekünk gondjainak orvoslására.
Ha a nehézségek inkább iskolai jellegűek, és csak egy-két tantárggyal van gond, gondoljuk át a gyerekünkkel, mit kellene tenni annak érdekében, hogy behozza az iskolai lemaradást (iskolai korrepetálás, több gyakorlás otthon).

Ha ennél komolyabb, több tárgyat érintő lemaradásról van szó, a kamasz gyerekünknek előreláthatólag komolyabb segítségre van szüksége. A külön-tanár jó megoldás lehet, délután segít elkészíteni a házi feladatot, átveszi vele a napközben tanultakat. Így nyugodtabbak lehetünk, hogy jó kezekben van, és szinte biztos a siker. Tájékozódjunk a különféle lehetőségekről: sok iskola kínál különféle lehetőségeket a nehézséggel küzdők felzárkóztatására.
Ha kiderül, miért nem érdekli valójában a tanulás, beszélgessünk el vele erről, de ne prédikáljunk,hanem igyekezzünk vele együtt minél hatékonyabb és gyorsabb megoldást találni a problémájára.
Minden gyerek életében vannak rövid időszakok, amikor a tanulás egy kis időre háttérbe szorul. Ilyenkor általában elegendőnek bizonyul a dicséret, a bátorítás és a biztatás. Semmiképpen ne kritizáljuk ezért a pillanatnyi kilengésért.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan használjuk a gyertyazselét dekorációkhoz?

A gyertya- vagy viasz-zselé speciális, szénhidrogén alapú viasz. A gyümölcszseléhez hasonló kinézetű és tapintású. Mivel …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük