Kezdőlap » Étel » Hogyan osztályozhatjuk a rizst?

Hogyan osztályozhatjuk a rizst?

Amikor a családnak elkészítjük ezt a tápláló ételt, vajon eszünkbe jut, hogy honnan származik? Vagy hogyan termesztik, és milyen fajtái vannak? Napjainkban a világ lakosságának a fele fogyasztja, vagyis több milliárdan, az igény pedig egyre csak nő. A búza után a legjelentősebb élelmiszer.

A távol kelet egyik fontos tápláléka, pontosítva a rizs származási helye dél kelet Ázsia, de több országban is termesztik. Ez a finom tápláló gabona, ami a pázsitfüvek osztályához tartozik, több mint hétezer fajtájából válogathatunk, megfontolva azt, hogy milyen színűt és formájút szeretnénk fogyasztani. Micsoda bőség zavar. Persze a feldolgozásukban is eltérhetnek, vegyük például a barnarizst. A színét onnan kapja, hogy hántolás után nem fényezik, így nem kerül le róla a pelyva. A diétázók nagy kedvence, mert nagy a tápértéke viszont nehezebben fő meg. Megemlíthetjük még a hosszú szemű rizst. Talán ez a fajta, amit legtöbbször tartunk a kamránk polcán.

Erre a fajtára jellemző, hogy pergő marad, ezért nagy előszeretettel használunk rizottó készítéshez. Ami kis hazánkban nem ismert az a sötét színű vadrizs, ennek a fajtának sokkal erősebb és karakteresebb íze van. Leginkább Indiában és Ázsiában kedvelt gabona. Ázsiában és Kínában nagy területeken termesztik a rizst. /teraszos módszerrel/ és sok féleképpen hasznosítják. Például ilyen a híres nemzeti italuk a rizsbor. A legelterjedtebb termesztési formája a vízben elrakott rizs palánta. Kis medencékben nevelik a rizs palántákat, amit gáttal vesznek körül, hogy folyamatosan biztosítva legyen a vízellátásuk. A korszerűsítés ellenére napjainkban is van, ahol még kézzel végzik az ültetést, de már az újításnak köszönhetően gépi vetésre is van lehetőség. Ez azt jelenti, hogy a vetés géppel történik, aratáskor pedig eltávolítják a vizet és szintén géppel betakarítják a kifejlett rizst, fermentálják és osztályozzák.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hagyományos disznóvágás

Nincs is jobb a mai rohanó világban egy jó kis disznóvágásnál…… Amikor már feldolgozásra kerül …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük