Kezdőlap » Betegségek » Hogyan örökölhető a diabétesz?

Hogyan örökölhető a diabétesz?

A cukorbetegek túlnyomó többsége a cukorbaj iránti hajlammal együtt születik. Ez a hajlam – a béta-sejtek vele született gyengesége – azonban igen gyakori: minimális becslések szerint az emberiség közel 15-25 %-ban fennáll. Az, hogy mennyi válik ezekből valódi cukorbeteggé, az függ az életmódtól, a tápláléktól, környezeti tényezőktől is. A természetes körülmények között élő népeknél szinte nem is találni cukorbeteget, gondoljunk itt a nomád törzsekre, természethű indiánokra, afrikaiakra, ezért a cukorbetegség okait főként a mai életkörülményeinkben, táplálkozásunkban kereshetjük.
Az öröklődő cukorbetegség annál fiatalabb korban fejlődik ki, minél kifejezettebb az örökletes hajlam. A hajlam örökösödési módja bonyolult: az egymást követő nemzedékek mindegyikében kialakulhat a diabétesz (domináns öröklődés), de át is ugorhat egy generációt, például csak a nagyszülők és az unokák betegednek meg diabéteszben (recesszív öröklődés). Nagyon lényeges, hogy minél többoldalú a diabéteszes terheltség egy családom belül (például anyai és apai ágon is több beteg található), annál nagyobb a valószínűsége az utódok cukorbajának. Gyakran észlelhető a betegség kifejlődésének „előretolódása” az egymást követő nemzedékekben: a nagyszülők időskori diabéteszét, a szülők felnőttkori, míg az unokák gyermek- vagy ifjúkori cukorbaja követheti, sőt gyakran előfordul, hogy a gyermekkori cukorbaj kialakulása időben megelőzi a szülők megbetegedését.
Nagy valószínűséggel cukorbeteg lesz az, akinek egypetéjű ikertestvére cukorbeteg. Komoly mértékben veszélyezteti a cukorbaj az elhízottakat, akiknek a családjában a cukorbaj előfordul.
A cukorbaj keletkezését minden esetben nagymértékben siettetheti az elhízás, a bőséges cukorfogyasztás, de a testsúly normalizálásával, a megfelelő étrenddel, több testmozgással a diabétesz kifejlődése késeltethető.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan kezeljük a lázat?

A láz egy olyan tünet, mely akkor lép fel, mikor a szervezetünk védekezik egy kóros …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük