Kezdőlap » Egészséges életmód » Hogyan őrizhetjük meg szemünk egészségét?

Hogyan őrizhetjük meg szemünk egészségét?

A vitamindús, kiegyensúlyozott táplálkozás segíthet abban, hogy megőrizzük szemünk egészségét. Elsősorban a zöld színű zöldségek, mint a spenót, vagy a kelkáposzta tartalmazzák azt a színanyagot, ami a szemben található “makula lutea”, az éles látásért felelős sárga folt színét adja. A sárga folt körülbelül egy négyzetmilliméter nagyságú terület a szem ideghártyáján, ahol a fényérzékeny sejtek sűrűbben helyezkednek el. Ha az említett színanyagot megfelelő mennyiségben vesszük magunkhoz a táplálkozással, a szem ideghártyája elraktározza, és egyfajta természetes napvédelmet biztosít.

Egy-két pohár vörösbor fogyasztása hetente jót tesz a szemünk egészségének – állítják a szakértők. A vörösbor, illetve a málna, szeder, szilva és mogyoró is tartalmazzák a rezveratrol nevű anyagot. A rezveratrol elsősorban a gyümölcsök héjában található meg. Eredeti funkciója a gyümölcs védelme a gombás, vagy bakteriális fertőzésektől. A rezveratrol az emberi szervezetre is pozitív egészségügyi hatásokat fejt ki. Állatkísérletek során megállapították, hogy a az egereknél gátolja az időskori makuladegeneráció kialakulását, mely a látóképesség gyors romlásához vezet. A szakértők valószínűsítik, hogy a rezveratrol embereknél is képes lehet megelőzni a betegséget.

A tudományos analízisek azt mutatják, a leghatásosabb a szem betegségeinek megelőzésében, ha leszokunk a dohányzásról. A dohányosok esetében jóval magasabb a rizikója az időskori makuladegeneráció kialakulásának. Az egészséges életstílus: a rendszeres testmozgás, a kiegyensúlyozott táplálkozás, illetve a dohányfüstmentes életmód a szemünk egészségének megőrzése szempontjából is rendkívül fontos.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Koffein – barát vagy ellenség?

Mi a koffein? A koffein izgatószer, ami növeli az éberséget, koncentrációt és az állóképességet. Leggyakrabban …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük