Kezdőlap » Kert » Hogyan öntözzünk kényelmesen és hatékonyan?

Hogyan öntözzünk kényelmesen és hatékonyan?

Ha már belefogtunk a kert megtervezésébe vagy a következő évi veteményes elméleti összeállításába, érdemes figyelmet szentelni az öntözés kérdésének is. A legtöbb kerttulajdonos sajnos nem büszkélkedhet fúrott kúttal, mivel az – a talajvíz mélységétől függően – általában elég drága mulatság, még akkor is, ha valójában már egy-két szezon alatt visszahozza az árát. Helyette nem öntöznek, vagy, ami még rosszabb eset, csapvizet használnak az öntözésre. Utóbbi nem túl jó ötlet, mivel egyrészt nagyon drága, másrészt környezetszennyező (gyakorlatilag a megtisztított és emberi fogyasztásra alkalmas víz kiöntése), harmadszor pedig még a növényeknek sem túl jó, hiszen a csapvíz általában kemény. Ehelyett a legjobb megoldás, ha a fúrt kút nem opció, az esővíz begyűjtése, vagy a kifejezetten szárazságtűrő zöldségek kiválasztása.
A legtöbb zöldség egyébként szinte gond nélkül tartható öntözés nélkül is. Ha a paradicsom a gyökér sérülése nélkül lesz kiültetve esetleg eleve helyre vetéssel, és később nem kényeztetjük el rendszeres locsolással, akkor a gyökerei jóval mélyebbre nyúlnak, ahol több talajvizet ér el. Simán lehet öntözés nélkül is tartani paradicsomot tehát, és nem szignifikánsan rosszabb a termés.
A másik lehetőség a vízzel való spórolás, az öntözővíz hatékony kiosztása. Ehhez a legjobb, ha a vizet már eleve a gyökerekhez juttatjuk úgy, hogy ne legyen lehetősége a felszínen való elpárolgásra. Még jobb, ha a lombra egyáltalán nem jut, főleg, ha a nap ép nagyon erősen tűz, hiszen a vizes levelek megperzselődhetnek a sok fényben.
Ültetéskor gondolkodjunk előre. Minden vízigényesebb növény mellé ássunk be egy műanyag csövet vagy egy levágott aljú pet-palackot. Ezen keresztül öntözzünk, de ügyeljünk rá, hogy a gyökérzet ne legyen eláztatva, ha ugyanis nem jut oxigénhez, a növény megfullad. A másik lehetőség a csepegtetős öntözés, ami komplett soroknál is jól alkalmazható. Például egy sor répa vagy petrezselyem mellé ássunk le egy végiglyuggatott öntözőcsövet úgy 10 cm mélységben, és ezen keresztül juttassuk ki a vizet a növények számára. Mivel nem felülről lefelé kell átnedvesedni a földnek ahhoz, hogy a víz eljusson a gyökérzethez, ezért sokkal költségkímélőbben juthatunk nagyobb terméshez.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kötözés és hajtásnevelés

A szőlő hajtásait megfelelő támasz mellett kötözéssel vagy huzalok közé igazítva neveljük. A támasz nélküli …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük