Kezdőlap » Kert » Hogyan öntözzük kertünket ?

Hogyan öntözzük kertünket ?

A növények éltető eleme a víz. A talajból szívják fel a nedvességet, és a feloldott tápanyagokat a különböző növényi részekhez szállítják, majd a levélzeten át elpárologtatják. Csapadékszegény időszakokban a növények számára korlátozott a vízfelvételi lehetőség, elsatnyulnak és a végén kiszáradnak.

Ezért kell a hobbi-kertészeknek a vízhiányt öntözéssel pótolni. Abból kiindulva, hogy minden élőlény számára a víz a legfontosabb éltető elem, a kertek locsolására csak a legszükségesebb mértékben használjuk fel az értékes vezetékes ivóvizet. Olyan vidékre, amelyekre jellemző a csapadékhiány, és a víz is csak korlátozottan áll rendelkezésre, a talaj- és felszíni vizekhez nehezen és költségesen lehet hozzájutni, ott különösen takarékoskodni kell a hálózati vízzel.

A lágy esővíz – amelyet csaknem minden kerttulajdonos gond nélkül tud összegyűjteni – a lehető legjobb öntözővíz a kerti növények számára. Kiskertekben erre alkalmas egy jó öreg esőgyűjtő tartály, amelyben az esővíz az esőcsatornából ejtőcsövön át gyűlik össze. A kert öntözésénél a vizet célzottan használjuk. Más szempontokat vesznek figyelembe azok, akik az ingyenes esővizet használják, de takarékoskodnak a vízkészlettel, mint azok a drága hálózati ivóvízzel öntöznek és a költségeiket akarják mérsékelni. A korszerű öntözőberendezések a drága vizet igen gazdaságosan osztják szét. A programozható berendezések megakadályozzák a pazarló öntözést. Az előre beprogramozott öntözőrendszer alkalmas arra, hogy a tényleges szükséglet szerint adagoljuk a vizet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A növények hőmérséklet igénye.

A hőmérséklet elsősorban a fénnyel együtt hat. A dísznövények hőmérsékletigénye a fényviszonyok változásával együtt módosul. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük