Kezdőlap » Baba-mama » Hogyan öltöztessük rétegesen a gyereket?

Hogyan öltöztessük rétegesen a gyereket?

Amikor kint már hűvösebbre fordul az idő az emberi test és a levegő között megnő a hőmérséklet-különbség. Ilyenkor a bőrünk érzékeli a külső hőmérsékletet és a hőszabályozó központ kiegyenlíti a különbséget. Minél többször levegőzünk, annál inkább dolgoztatjuk a hőszabályozó központot és ezáltal a szervezet jobban el tudja viselni a hőmérséklet ingadozásait.

Ezért fontos, hogy a kisgyermeket gyakran vigyük ki a levegőre, annak ellenére is, hogy ősz van, hűvösebb az idő, gyakrabban esik és korán sötétedik. Ahogy a szervezet edződik úgy sokkal könnyebben győzi le a fertőzéseket. Ilyenkor a tüdő munkája is fokozódik, serkenti az anyagcserét, meggyorsul az energiát adó anyagok lebontása és javul az étvágy.
Az újszülöttet már kéthetes korban vigyük el sétálni és napi rendszerességgel folytassuk. Először nyitott ablaknál levegőztessük, majd kimehetünk a szabadba. Először fél óra, majd folyamatosan egyre hosszabb ideig legyünk levegőn. Csecsemőknél fontos, hogy sapka legyen a fején, legjobb, ha kettő és amelyik érintkezik a testével az pamut legyen, erre jöhet a kötött.

A kisbaba csak fekszik a kocsiban, sokszor el is alszik, így mozgás hiányában jobban fázhat. Figyeljünk a réteges öltözködésre és mindig egy réteggel több ruha legyen rajta, mint rajtunk. Próbáljunk természetes anyagú ruhákat adni rá, mert a műszálas nem levegőzik. Mindig a tarkójánál ellenőrizzük, hogy nem fázik, vagy nincs-e melege.

A levegőztetés az értelmi fejlődésre is nagy hatással van. Rengeteg inger éri, sok mindent lát, tapasztal. Ne vigyük ki a gyermeket a levegőre, ha erős szél fúj, vagy ha ködös, füstös, szmogos a levegő.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért olyan jó az anyatej a babának?

A szoptatás nagyon fontos a csecsemő számára. Kívülről olyan könnyűnek látszik. Ám nem is olyan …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük