Kezdőlap » Növények » Hogyan oldjuk meg a növények megfelelő párásítását?

Hogyan oldjuk meg a növények megfelelő párásítását?

Ez a nyári időszakban gyakran még kültéren is. A kertben jól lehet párásítani csepegtetős öntözési technikával, ez viszont nagyon költséges, mert rengeteg speciális csövet kell hozzá lefektetni. Másik megoldás a szórófejes locsolóval való spriccelés. Ezt különösen kora este érdemes folytatni, amikor a nap már nem tudja megégetni a vizes leveleket, de a melege elég ahhoz, hogy a spriccelés közben viszonylag jelentős mennyiség párologjon, és ezzel sajátos mikroklíma jöjjön létre.

A párásításról nagyon fontos gondoskodni a szobában tartott növényeknél is, még télen is, mert a páratartalom sokkal jobb nekik, mint a túlöntözés. Ezt úgy kell a növények igényeihez igazítani, hogy egyben ne párásodjon túl a szoba, nehogy penészedni kezdjenek a falak. A legjobb, különösen ha magas hőmérsékletet és páratartalmat igénylő növényeket, például orchideákat és egyéb trópusiakat tartunk, ha floráriumot építünk nekik. Ha csak egy-két darab van, akkor elegendő lehet egy nagyobb dunsztos üveg is, ha több darab van, akkor egy lefedett akvárium. Ha nagyon sok van, akkor egy üvegezett, direkt erre a célra átalakított szekrényféleséget állítsunk megfelelően benapozott helyre, vagy helyezzünk bele növénytermesztéshez való fénycsövet. Zárt térben gyakran még ez is tud a leadott megfelelő fénysugárzás mellett elegendő hőt is adni.
Ha ennyi párát nem igényelnek kedvenceink, vagy nagyon nem tudjuk biztosítani számukra ezeket a költségesebb megoldásokat, akkor állítsuk a cserepeket agyag granulátummal és vízzel feltöltött alátétekre, így elegendő pára képződik körülöttük. Ha ezt nem tudjuk kivitelezni, vagy a növényeink egyébként nem különösebben páraigényesek, akkor elegendő csak spriccelővel rendszeresen megfújkálni a környezetüket, ezzel enyhíthetünk a túl száraz szobai klímán.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az esőerdők liánjai

A növényfajok több mint kétharmada a trópusi esőerdőkben található meg. Amelyek menedéket és élelmet nyújtanak …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük