Kezdőlap » Elektronika » Hogyan néznek ki a gránátalma inspirálta lítium elemek?

Hogyan néznek ki a gránátalma inspirálta lítium elemek?

Gránátalmaszerűen néz ki az az elektród, melyben szilikon nanopartikulumok magokat formálnak a kemény karbon szálakból. A szilikon elektróda legyőzve ezzel eddigi vetélytársait, mondják legalább is ezt a Stanford Egyetem kutatói.

A kutatók szerint, ugyan vannak még megoldatlan problémák, viszont a belső design kialakítása segít abban, hogy közelebb kerüljünk ahhoz, hogy a szilikon anódok kisebbek, fényesebbek és több energia tárolására legyenek alkalmasak, és a kialakított új eszköz megfelelő legyen a mobiltelefonokban, táblagépekbe és különféle elektromos kártyákba.

A kísérletek azt mutatják, hogy a gránátalma inspirálta anód rendezés 1000 cikluson keresztüli töltés és mertítés utána 97%-ra csúszik csak.

Az anód vagy másképp nevezve a negatív töltésű elektród, ahol az energia tárolódik. A szilikon anódok tízszer jobban raktározzák az energiát, mint a napjaink újratölthető grafit anódjai. Azért a szilikon anódoknak is megvan a maga hátránya, ugyanis törékeny, és töltés hatására dagadhat, vagyis a térfogata növekedhet, mely okozhatja az elektrolit elfolyást, és az anód borításának sérülését, arról nem is beszélve, hogy az egész alakja torzulhat. Az elmúlt nyolc évben a stanfordi egyetem kutatói úgy próbálják meg ezen problémákat kivédeni, hogy nano egységeket és nanorészecskéket szénszálalapú burokkal látják el, mely segít „kordában” tartani, vagyis teret ad a mozgásra, a duzzadásra és az összehúzódásra a töltés során.

A kutatóknak még két alapvető problémát kell megoldaniuk, egyrészt, hogy a nanopartikulumok gyártásának folyamatát egyszerűsíteni kell, és olyan termékekre van szükség, mely nagy piacot tud lefedni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Dell Alienware 17 laptop

Egy brutális teljesítményű laptop a Dell egyik gyöngyszeme, a Dell Alienware 17. Kifejezetten játékok futtatására …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük