Kezdőlap » Otthon végezhető munka » Hogyan neveljünk szivárványos pisztrángot halneveldében ?

Hogyan neveljünk szivárványos pisztrángot halneveldében ?

Az első halneveldék időszámításunk előtt 2000 körül alakultak ki. Ma a világ haltenyésztésének 20%-a az így tenyésztett halakból származik, egyes helyeken csúcstechnológiával kísérleteznek, míg másutt hagyományos módszereket alkalmaznak.
Az első lépés, a nőstény kiemelése: a hasát nyomkodva kipréselik belőle az ikrákat. Egy 1 kg-os hal hasa közel 500 petét rejt, és 1 perc kell az összes kinyeréséhez.

Ezután a hím halak tejét fejik le, ez is nagyjából egy percig tart. A gondozó kézzel keveri el az ikrákat a tejjel, majd vízzel tölti fel az edényt, a tetejét leönti, egészen addig folytatva a folyamatot, amíg a letöltött víz tiszta marad. A gondozó üvegpalackokba helyezi át a megfelelő petéket, melyeket ezután vízzel tölt fel, és a peték közel 1 hónapig maradnak itt. A 25.-ik napon az élő és megtermékenyült petéken két apró fekete pont jelenik meg: a kishal szemei.

Az inkubációs idő letelte után a tartályokat leengedik, a petéket pedig egy apró lyukú rácsra helyezik el, ahol víz alatt fejlődnek tovább. 10-15 nappal később a halak kikelnek a petékből.
Az újszülött pisztrángok átúsznak a réseken, egyenesen az alattuk lévő medencébe. Az első 18 nap során a kishalak a peteburokkal táplálkoznak, ezután speciális pisztrángeleséget kapnak, ami hallisztből készül. A pisztrángok 8 hónapos korukra elérik a 20cm-es hosszt, ekkor már a kisebbeket az a veszély fenyegeti, hogy megeszik őket. Ezért méret alapján kell szelektálni, és a nagyok külön medencébe kerülnek. A pisztrángok másfél évesen válnak felnőtté, és ilyenkor átkerülnek egy mesterségesen kialakított halastóba.
Innen a halak egyenesen a piacra kerülnek, de előtte még kifejtik belőlük a szaporító anyagot, hogy a körforgás ismétlődjön előröl.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Átverések az otthoni munkával

Már szó volt az otthon végezhető munkáról, ami valós munka. Igazi cégek dolgozói, otthonról végzik …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük