Kezdőlap » Növények » Hogyan neveljünk magról lótuszvirágot tavaszra?

Hogyan neveljünk magról lótuszvirágot tavaszra?

Az ebay-en szinte bármilyen növénykülönlegesség magja kapható, így számos különböző színű lótuszvirág is. A színük a hófehér és a sötét rózsaszín közt változik, a virágok közepén álló magház bájos sárga locsolókannára emlékeztet.
A lótusz magja kemény és önmagától csak nagyon sokára csírázik ki, a vízbe hullástól a kihajtásig akár több év vagy évtized is eltelhet. Ezt könnyen siettethetjük: smirgli papírral csiszoljuk vagy recés késsel fűrészeljük be a magköpenyt addig, amíg a fehér magbelet meg nem pillantjuk. Vigyázzunk, hogy ne tegyünk benne kárt.

Ezután pottyantsuk a magokat 8-10 cm magas vízbe, amit rendszeresen cserélgetünk az edényben. A friss hajtások már néhány nap után megjelennek. A hibás magok arról ismerhetőek meg, hogy a vízfelszínen lebegnek, vagy nem hajtanak ki két-három hét alatt sem.
A hajtások nagyon gyorsan növekszenek, pár nap alatt 30 cm magasra is megnyúlhatnak felfelé a vízfelszínt keresve.

Ekkor a magokat olyan nagyon mély edénybe kell áthelyezni, amiknek az alján 5-10 cm vastag homok vagy iszapréteget tettünk, és töltsük fel 70-80 cm-es magasságig vízzel. Az edényt tartsuk viszonylag meleg és világos helyen, hogy tavaszig a tövek megerősödhessenek a kiültetéshez.

Ebben az időszakban a vizet már ne cseréljük, ha algásodni kezd, adagoljunk hozzá algagátlót.
Ha az első évben a kerti tóba ültetett lótuszok eléggé megerősödnek és a tó vize legalább 80-100 cm mély, akkor a tövek valószínűleg már az első alkalommal is át tudnak telelni a szabadban.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A menta és citromfű

A citromfű a népgyógyászat hasznos eleme. Már régen rájöttek a hatásaira ami sok tünetet enyhít …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük