Kezdőlap » Növények » Hogyan neveljünk lakásban konyhakerti növényeket?

Hogyan neveljünk lakásban konyhakerti növényeket?

Nem csak a kert alkalmas a növénytermesztésre. Lakásban ugyanúgy megoldható, természetesen azért egy erkély szükséges. Nem szükséges a nagy erkély. Mivel a föld csak minimális mennyiségben áll itt rendelkezésre, gondoskodni kell, a megfelelő tápanyag ellátásról. Ha konyhakerti növényeket akarunk nevelni, akkor vegyünk zöldségféléknek való tápföldet. Ehhez adjunk egy negyedben tehéntrágyát, melyet szintén nagyon könnyen be tudunk szerezni kertészeti áruházban, illetve egy negyed tőzeget. Ez a föld kiváló a paradicsomnak, paprikának, hagymának, cukkininek, patiszonnak, karalábénak.

Burgonya és sárgarépa termesztéséhez nagyon mély ládákra van szükség, azt nem feltétlenül ajánlom, csak akkor, ha megfelelő térrel rendelkezünk. A paradicsom, paprika, cukkini és tökfélék sok vizet igényelnek, erre nagyon oda kell figyelni. A növények öntözését, reggelre és estére időzítsük, napközben az odatűző nap kiégetheti a növényeket. Érdemes már tél utolsó heteiben a magokat csíráztatni akkor, ennek a titka, hogy nedvesen kell őket tartani. Érdemes vattapamacsok közé szórni párat, és folyamatosan öntözni a pamacsot, hogy ne száradjon ki. Ez sajnos nem egyszerű dolog, a kicsírázott magokat, egyesével kell elültetni, ezt műanyag dobozokba szokták, és locsolni őket, ebből lesz a palánta. Ez a művelet könnyen kihagyható és a kész palánta egyenesen beszerezhető a piacon. A palántát, földdel együtt érdemes átültetni a végső helyére és locsolni, hogy szépen megtapadjon. Ilyenkor pár napig, még szerencsés a szobában nevelgetni, hogy az ingadozó tavaszi hőmérséklet ne befolyásolja a palánta növekedését. Amint kiraktuk a szabad levegőre, az elején legalább hetente egyszer zöldségtápos vízzel locsoljuk a virágzásig. ez függ a növény fajtájától, de jellemzően májusban virágoznak.

A tök és cukkini esetében, gondoskodjunk a térigényükről. Egy nagyobb cserébe egyet ültessünk, a kapott hely mértékében teremnek, ilyenkor kb 3-4 cukkini, vagy csillagtök tud beérni, viszont csodálatos virágjaikat egész augusztusig hozzák. Bab és borsó termesztése esetén, figyeljünk a növények kúszó igényeire, ha biztosítunk pár kifeszített madzagot számukra, kellemes árnyékot tudnak biztosítani. Retek esetében érdemes magról vetni, egy-egy hét különbséggel, kisebb adagokat, és akkor folyamatosan lesz retek ellátás, nagyon fontos, hogy a retket már csak akkor rakjuk ki, amikor stabil a hőmérséklet, mert a több fokos lehűlést nem viseli jól. Hagyma esetén, ha magról vetjük akkor két évet kell várnunk, ugyanis magról először dughagymánk lesz, amit fel kell szednünk, elrakjuk télire, és majd következő tavasszal, földbe dugjuk és azok meghúsosodnak. Kertészkedésre fel!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Régi idők fűszere

Szinte hihetetlenül hangzik, de volt olyan időszak, amikor még nem ismerte a magyar konyha a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük