Kezdőlap » Kert » Hogyan neveljünk gyümölcsöket az erkélyen?

Hogyan neveljünk gyümölcsöket az erkélyen?

A kertészkedés igazán pihentető hobbi, de hogyan kertészkedjünk, ha lakásban lakunk. A városokban kezd elterjedni a kertészkedés, egyre több üresen hagyott területeket alakítanak zöldséges kertekké, majd pedig parcellákra osztják, és művelhetik az emberek. Egyelőre még nem jut mindenkinek szabad parcella, és úgy tűnik, a hobbikertészkedés elterjedőben van. Lehet-e lakásban vagy erkélyen hobbikertészkedést folytatni? A válasz egyszerű, persze, hogy lehetséges. Nem csak zöldségeket, hanem gyümölcsöket is termelhetünk. A legkönnyebben termelhető zöldség a paradicsom, paprika, retek, karalábé, cukkini, uborka, borsó és a bab. Természetesen ne ipari mennyiségre gondoljunk, azt azért erkélyen nem könnyű megtermelni.

De két főnek kellemes mennyiségű friss és finom zöldséget tud biztosítani, néhány balkonládányi növény. Egyre több balkonládára specializált gyümölcs is megjelenik a piacon, mint például a balkon eper, a málna, a szeder, az áfonya, a ribizli és a köszméte. Míg zöldségek esetén egy nyári növényekről beszélünk, addig a gyümölcsöket termelő bokrok, növények gondozás mellett, sokáig onthatják magukról az ízletes termést. Mit érdemes figyelembe venni a gyümölcsöknél? Leginkább, hogy minél nagyobb edénybe ültessük őket, virágzás időben, sok-sok vizet igényelnek. A telet jól bírják, ha nem tud elfagyni teljesen a gyökerük, ezért ha kicsi edényben van azt érdemes szigetelni, hogy ne tudjon megfagyni a növény.

Terméshozamuk és termésük nagysága eltér a normál talajban nevelt társaiktól. Fontos, hogy ne feledkezzünk meg, a plusz tápanyag és ásványi anyagok pótlásáról, évről évre, így megőrizhetjük termőképességüket. Figyeljünk arra, hogy hazai kertészetekből vásároljuk a növényeket, mert ott direkt módon az időjárás viszontagságainak megfelelően, cserepes létformára szelektálva tudunk növényeket vásárolni, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy sikerélményünk legyen a kertészkedésben. Illetve nem utolsó szempont, hogy különböző méretű növények közül választhatjuk ki a legmegfelelőbbet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kötözés és hajtásnevelés

A szőlő hajtásait megfelelő támasz mellett kötözéssel vagy huzalok közé igazítva neveljük. A támasz nélküli …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük