Kezdőlap » Baba-mama » Hogyan neveljünk gyermekünket a megfelelő higiéniára?

Hogyan neveljünk gyermekünket a megfelelő higiéniára?

A gyerekek első éveikben úgy tanulják meg a dolgokat, hogy látják környezetüktől, mivel idejük java részét szüleikkel töltik, a megfelelő viselkedést tőlük tanulják meg. Fontos, hogy ne csak az illemet és a mindennapi dolgokat sajátítsák el megfelelően, hanem a tisztálkodást is és az igényességet.
A nem megfelelő higiéniára való nevelés a későbbiekben problémaként jelenhet meg, ha a gyermek megkezdi az óvodát, majd később az iskolát, ahol már teljesen önállóan kell ezeket a korábban megtanult és szokássá vált dolgokat alkalmaznia. Nem a legmegfelelőbb, ha ezeket a tisztálkodással kapcsolatos dolgokat először óvodában tanulják meg, hisz ez kellemetlen mind a szülő, mind a gyermek számára, hisz érzékelni fogja, hogy a többiek már ezzel tisztában vannak és kellőképpen alkalmazzák a mindennapokban. Fontos, hogy nagy hangsúlyt fektessük az étkezések előtti kézmosásra, hisz ezzel számos betegséget megelőzhetünk, mint azzal, hogy csak a kellőképpen megtisztított gyümölcsöt vagy zöldséget fogyassza a gyermek és erre ő is figyeljen oda.

A kézmosás jelentőségét magyarázzuk el gyermekünknek, hogy wc használat után mindig alaposan mosson kezet, ha bejön az udvarról a lakásba akkor is. Figyeljünk rá, hogy ezt mindig tartsa is be. Javasolt reggel és este is bevezetni a fogmosást és ragaszkodni, hogy mindig tartsa ezt be. Mivel a gyermekek ilyen korban elég sokat mozognak, játszanak megizzadnak így minden este javasolt fürdést bevezetni vagy tusolást, hisz ezzel rengeteg fertőzés megállítható, ezeket mondjuk is el nekik és így természetes rutinná fog válni számukra.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért jó, ha kisbabánk nem kerül külön szobába?

Ahány generáció, annyi felfogás létezik a baba altatásáról. A legelterjedtebb mostanában, hogy kiépítenek egy csodaszép, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük