Kezdőlap » Növények » Hogyan neveljünk citromféléket?

Hogyan neveljünk citromféléket?

A citromfélék örökzöld növények, leggyakrabban bokorrá vagy kis fává fejlődnek. A legtöbb fajtájuk tövissel rendelkezik, de vannak tövis nélküli változatok is, a levélformájuk is nagyon változatos. A virágaik inkább fehér színűek. A gyümölcsök színe és formája változó. A citromféléket lehet keresztezni és különböző hibrideket létrehozni. Ezek a növények mindkét szülő tulajdonságait magukkal hordozzák. A csemeték első növekedési szakasza, úgy nyolc-tizenöt évig terjedhet, majd a második növekedési szakaszban virágoznak. A kissé savanyú földet kedvelik, ezekben növekednek gyorsan. A citrusfélék gyümölcsei ízletesek és értékesek, mivel sok vitamint tartalmaznak. Sajnos mint minden növényt ezt is megtámadhatják a kártevők, ilyen kártevői például a levéltetvek, a pajzstetvek, a gyapjas tetvek, a tripszek. Tehát a citrusfélék fő ellenségei a különböző tetvek. Ellenük a védekezés évente néhány alkalommal szükséges.

A boltokban az ilyen bokrokat vagy fákat viszonylag magas áron kínálják a vásárlóknak, akik ennyi pénzt már nem hajlandóak egy növényért kiadni, azoknak csak néhány gyümölcsöt kell megvásárolniuk és megenniük. A gyümölcsök magvait tegyük egy tálra, ne nyeljük le vagy ne dobjuk ki a kukába.

Nincs más dolgunk, mint a citrom, narancs, mandarin stb. magját egy kis pohárba beletenni és egy – két napra vízben ázni hagyni. Ha ez megvolt, akkor friss virágföldet kell tenni egy cserépbe és ebbe nem túl mélyen belenyomkodni a kiázott magvakat. Nyáron érdemes elültetni és meleg napos helyre kitenni és minden nap bő vízzel meglocsolni, de úgy hogy a víz ne maradjon a kaspóban, biztosítsuk neki az elfolyást. Egy héten belül a kis csírák már jelentkezni is fognak a magokból kikelve.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Kék indiángyökér

A növényt az indiánok elsősorban nőgyógyászati célokra használták. Erős főzetét a nők fogamzásgátlóként itták. Csecsemőgyökérnek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük