Kezdőlap » Növények » Hogyan neveljük a papagájvirágot?

Hogyan neveljük a papagájvirágot?

A strelitzia, vagyis papagájvirág egy nagyon népszerű és drága virágbolti vágott virág. Nagyon szokták szeretni, mivel sokáig elél még csokorba vágva is, és egészen jól tartja magát. Eredetileg Fokföldről származik, azaz szubtrópusi afrikai területről, de szerencsére dézsában nálunk is megél, üvegházban, üvegezett teraszon jól érzi magát, és ha nem helyezzük ennél hidegebb helyre, akkor jó eséllyel télen is folyamatosan virágozni fog.
A levelei alapján talán nem meglepő, hogy a banánfélék közé tartozik. Levelei ugyanis hatalmasak és laposak. Virágai ezek közül nőnek ki hosszú szárakon. Kb. 150 fajtája közül nem mindegyik olyan dekoratív, mint a virágüzletek kedvence, a strelitzia reginae.
Növeszthetjük magról is, vagy vásárolhatunk már fejlődésben lévő töveket, a virágzásra azonban 3-5 évet kell várni, el kell érnie a megfelelő fejlettségi szintet a növénynek. Nem kell gyakran átültetni, csak fiatalabb korában, amikor azt látjuk, hogy már kinőtte az edényét. A teljesen fejlett növényt, ami elérte már legalább a három éves kort,a 80-100 cm-es magasságot, és jó sok levele van, ne ültessük át, mert a növény kifejezetten szűkös helyen érzi jól magát, így kezd majd virágzásba. Az edénye viszont legyen jó mély, hogy évente új földréteget tudjunk az előző tetejére tenni, ez lehet jó komposztos talaj is.
A földje és edénye legyen jó vízáteresztő képességű, locsoljuk rendszeresen, de az alátétben felgyűlő vizet öntsük ki, vagy ha már túl nagy a növény az emelgetéshez, akkor úgy tegyük az alátétre, hogy a cserép alá kavicsréteget teszünk. Tartsuk a növényt csak gyengén napsütötte helyen, vagy inkább félárnyékban. Óvjuk a széltől is, ami kitörheti a leveleket és virágszárakat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Régi idők fűszere

Szinte hihetetlenül hangzik, de volt olyan időszak, amikor még nem ismerte a magyar konyha a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük