Kezdőlap » Hobbi » Hogyan neveljük kutyánkat : jutalom , büntetés

Hogyan neveljük kutyánkat : jutalom , büntetés

Alapvető, hogy kutyánk pórázon vagy anélkül kifogásolhatatlan magatartással kövessen bennünket. A tanításhoz sok türelem és ami a legfontosabb a gazda részéről is fegyelem szükséges. Akinek naponta 10 perce van kutyára az semmiképpen ne kölyökkutyát vigyen haza. Mindent fiatal korban kell kezdeni a nevelésnél hiszen akárcsak az ember gyerekeknél ebben a korban a legfogékonyabbak. Törekedjünk arra, hogy a tanítás ne csak 1 szituációra vagy helyszínre korlátozódjon.

Tehát például, ha arra szeretnénk rávenni a kutyánkat , hogy valamire vigyázzon ( üljön vagy feküdjön ) mellette , azt ne csak a lakásban esetleg a ház kertjében gyakoroljuk. Ha ott már jól megy, akkor emeljük magasabb szintre a tanulási folyamatot és vigyük ki a kutyát egy számára ismeretlen területre , ahol teljes biztonságban gyakorolhatunk tovább a kutyánkkal. A neveléshez 3 nagyon fontos eszközt kell alkalmaznunk. Ezek a dicséret, a jutalom illetve a büntetés.

Figyeljünk ezek logikus használatára. Ha a kutya egy feladatot nem csinált meg rendesen, akkor azonnal szidjuk meg, hogy a kutya a szavakat megtanulja és össze is tudja majd kapcsolni azzal, ha valamit nem jól csinált. Dicséretnél hasonlóan járjunk el. Dicséretnél hatásos az okos, jó kutya szavak valamelyikének ismétlése. Ilyenkor simogassuk is meg egy nagy mosoly kíséretében. A parancsszavak legyenek rövidek és jól érthetőek. Ügyeljünk hanghordozásunkra hiszen a kutya inkább azt érzékeli. Ha rosszat csinált, akkor arckifejezésünkkel is jelezzük neki. Azok a fajták amelyik nagyon kötődnek az emberhez nagyon rosszul fogják magukat érezni, ha érzik hogy mérgesek vagyunk rá . Ilyen például a vizsla , mely bármire képes csak hogy gazdája mellett legyen. A büntetés mértéke legyen arányos a kutya méreteivel is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mire használjuk a maradék csempetörmeléket?

Egy házfelújításnál, pláne házépítésnél nagyon sok csempetörmelék keletkezik, illetve egész maradék csempék is felgyűlhetnek a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük