Kezdőlap » Hobbi » Hogyan neveljük kutyánkat : alapok

Hogyan neveljük kutyánkat : alapok

Az állandó felugráló, ruházatunkat bepiszkító, érzelmileg túltengésektől arcunkat másodpercenként sűrű egymásutánban megnyalintó vagy szakadatlanul csaholó kutya, akár sajátunk , akár barátainké vagy ismerőseinké, egyaránt próbára teszi az idegeinket és béketűrésünket.

A fegyelmezett kutya tulajdonképpen mindig azt teszi amit a falkavezér elvár tőle. Ahogy a farkasoknál a falkavezér fizikai kényszerrel ugyanúgy kell a gazdának is megértetni a kutyakölyökkel vagy fiatal serdülő állattal, hogy mit vár tőle A falkában fizikai kényszernek számít , ha a falkavezér egy lökéssel vagy lábmozdulattal vagy nem átható , de azért fájdalmas harapásnak nem számító csípéssel tereli helyes mederbe a renitens serdülőt.

Ha mindez nem használna, következik a leszorítás vagy tarkó-, nyaktájékon való megragadás és megrázás. Később már elég egy rámordulás vagy a felső ajak enyhe felhúzása is ahhoz , hogy tisztázódjanak az erőviszonyok . Ha a gazda ugyanezt eléri , falkavezérré válik. Ezt a folyamatot nevezhetjük a kutya nevelésének .

Helytelen , ha mi tekintjük őt falkatársnak , vagyis az ” emberi falka” tagjának , mert ezzel óhatatlanul olyan tulajdonságokkal ruháznánk fel , amelyek csak embertáraink sajátjai . Ez a folyamat a kutyánk antropomortizálása zsákutcába vezet, hiszen a kutyában semmi emberi nincs, esetleg éppen ezért kedveljük. Ahhoz hogy a kutya kedvünkre való társunk legyen , azzá is kell nevelni , főleg alkásban élő kutyát kell megtanítani az együttélés alapvető szabályaira. Engedelmeskednie kell az alapvető vezényszavainkra , vagyis az ülj , állj , fekszik , marad szavakra.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mire használjuk a maradék csempetörmeléket?

Egy házfelújításnál, pláne házépítésnél nagyon sok csempetörmelék keletkezik, illetve egész maradék csempék is felgyűlhetnek a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük