Kezdőlap » Karrier » Hogyan ne rotnsunk el egy tárgyalást?

Hogyan ne rotnsunk el egy tárgyalást?

Sokak munkája, illetve a munkahelyén betöltött pozíciója azzal jár, hogy rengeteg üzleti tárgyaláson vesz részt. Ha sikerült is a megfelelő légkört megteremteni a célhoz, a tökéletes helyszínt megtalálni, jó benyomást tenni a tárgyaló partnerre, megtaláltuk a közös hangot, közelítenek az érdekeink, akkor is sokféle módon lehet elszúrni a tárgyalást. Így nem árt néhány jó tanácsot észben tartani, ha azt szeretnénk, hogy az a pár óra gördülékenyen teljen el és eredményes záruljon. Nagyon abszurdnak tűnhetnek ezek a javaslatok, de mivel a tárgyalásnak is meg van a hivatalos protokollja, ezért jó észben tartani ezeket.
Például, ha nem szeretnénk ellenszenvessé válni a másik fél szemében, ne beszéljünk túl sokat. Főleg ne össze-vissza, minden logikát nélkülözve. Az összeszedetlen gondolatkifejtés, a témától való eltérés türelmetlenséget szül. Legyünk lényegre törőek, átgondoltak, tömörek és logikusak.
Mutassunk tiszteletet és bizalmat. Ha tiszteletet tanúsítunk, tiszteljük a partner véleményét, ő is viszonozza majd ezt. A tárgyaló fél álláspontját, véleményét türelemmel, tisztelettel hallgassuk végig. Közben még véletlenül se babráljunk, rajzolgassunk, és ne pillantgassunk folyton az óránkra se.
Kérjük ki a véleményét! Ez az érdeklődő magatartás segít elkerülni a vitát, segít egyetértésre jutni.
Öltözzünk fel az alkalomhoz illően! Kerüljük a feltűnő, csicsás, bármilyen formában kirívó darabokat, kiegészítőket, mert azok elvonják a figyelmet az arcunkról és így a szavainkra se fognak figyelni. Tiszteljük egymás idejét is. Ha előre megbeszéltük a találkozó időtartamát, akkor ahhoz tartsuk magunkat, ne raboljuk a partner értékes idejét.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állásinterjúra készülvén

Amikor valaki állásinterjúra készül, valószínűleg nagyon izgul, mert nagyon szeretne sikeres lenni, nagyon szeretné, ha …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük