Kezdőlap » Baba-mama » Hogyan ne neveljük a gyermekünket?

Hogyan ne neveljük a gyermekünket?

A szülők feladata rendkívül nehéz, és megtalálni a helyes nevelési praktikákat sem könnyű. Azonban van néhány olyan dolog, amit biztosan érdemes kihagyni a nevelésből! Lássunk néhányat.
Hogyha valami rosszat tesz csemeténk, nagyon gyakori hiba, hogy elbeszélünk a feje fölött, vagyis nem nézünk rá, csak mondjuk a szidást, és a magunkét, ahelyett, hogy leülnénk vele szemben, és elmagyaráznánk neki értelmesen, az ő szintjén, hogy mit rontott el, és hogy miért vagyunk rá mérgesek. Nagyon fontos, hogy megértessük vele hogy hibázott, ugyanakkor hangsúlyozzuk azt is, hogy ha többet nem fordul elő, akkor nem történik semmi probléma.
Szintén rossz nevelési módszer az, hogyha túlzottan kontrolláljuk a gyermekünket, vagyis ha valami rosszat tesz, leszidjuk, vagy eltiltjuk valamitől. Persze amennyiben helyénvaló a dolog, és mi magunk sem esünk túlzásokba, akkor rendben van, azonban amennyiben a gyermek csak folyamatosan rossz élményeket szerez, és jutalmat soha nem kap, csak valamilyen tiltást, akkor lassan elveszti az egész önbecsületét, mert azt gondolja hogy ő másra nem is jó.
Végül pedig egy nagyon hétköznapi, ám annál érdekesebb téma. Általában minden gyermeknek van egyfajta olyan szokása, amivel megpróbálja elérni a célját. Legyen az a boltban a csoki, amit meg szeretne kapni, vagy bármi más, néhány gyerek először csak nyafog, majd sír, visít, de egyesek képesek jelenetet is rendezni hogy elérjék céljukat. Ebben az esetben sok szülő viszonyul a gyermek hangneméhez, azonban ez a legrosszabb, amit tehet. Ilyenkor halkan, nyugodtan kell a helyzetet kezelni, és a lehető leghamarabb megszüntetni a káoszt, majd elmagyarázni a gyereknek hogy amit tett, nem helyes.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hordozás (gyerekhordó) eredete

A kötődő nevelés mint fogalom, a hétköznapokban a szeretetben, gondoskodásban nyilvánul meg, valójában ennél sokkal …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük