Kezdőlap » Étel » Hogyan ne dobjunk ki ételt?

Hogyan ne dobjunk ki ételt?

Szokás példálózni az USA statisztikáival, ahol az élelmiszereknek kb. 40%-a végzi a kukában. Sok mindent tehetünk annak érdekében, hogy ezt elkerüljük, hiszen józan ésszel is belátható, hogy színtiszta pazarlás. Ha egy négyfős háztartás havi 80.000-et költ élelmiszerre (ami egyáltalán nem sok, sőt kevés!), akkor abból még 10%-ot sem érdemes kidobni, nemhogy negyvenet.
Először is: ne vegyünk fölösleges dolgokat. Kézenfekvő tanács, mégis ritkán áll neki az ember előre megtervezni a bevásárlást, és az ehhez szükséges heti menüt. Nyilván nem kell az utolsó szögig ragaszkodni hozzá, de némi koncepció jól jön. Használjuk fel minden részét a megvásárolt dolgoknak.

A petrezselyem zöldje például nagyon finom az elkészült leves, főzelék tetejére, lehet vele húsokat is ízesíteni. A hagyma és a gyökérzöldségek levágott kalapját nedves papírtörlőre állítva kihajtathatjuk, így folyamatosan szedhető róla a zöldség zöld és a zöldhagyma.
Ha nem fogy el a kész étel, eltarthatjuk a hűtőben, vagy eleve nagyobb adagot főzve, kiporciózva a fagyasztóban. Nagyon fogunk még ennek örülni, mikor későn és fáradtan érünk haza, de mégis jól esne a meleg étel! Ha nem maradt annyi, hogy érdemes legyen eltenni, vagy önmagában csak a köret a maradék, akkor hasznosítsuk újra. Nagyanyáink korában a szakácskönyvek végén külön rovatot szenteltek az újrafelhasználásnak. A krumplipüré szilvás gombóccá, gnocchivá, a rizs tepsis rakottá, a sült hús vagy pörkölt rakott hússá alakulhat, a száraz kifli egyenesen előírás a mákos gubához.
Ha még erre sem akarjuk felhasználni, a kutyák akkor is kinézik a kezünkből, a tyúkok, más háziállatok pedig jóllakhatnak a zöldségek héjával, belsejével, szottyadt részeivel.
Amin pedig már új életformák kezdenek kivirulni azt már tényleg dobjuk a komposztra…

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk tejfölös csirkepaprikást?

A tejfölös csirkepaprikás elkészítési ideje 50 perc így akár munkából hazaérve is készíthetjük, amíg fől …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük