Kezdőlap » Ingatlan » Hogyan NE adjunk ki lakást?

Hogyan NE adjunk ki lakást?

Nap, mint nap frissülő albérleti listák között kutatva, rádöbbenünk, hogy nem is vagyunk azzal tisztában, hogy hogyan adnak ki jól egy lakást, mit is kell a bérlőnek fizetni, és mit is foglaljon magába a bérleti szerződés, vagy ki kössön a lakásra biztosítást? Ezek a kérdések, nem csak a kiadóban, hanem a bérlőben is jogosan merülnek fel.

Egy lakástulajdonosnak a kötelessége fizetni a biztosítást. A lakásbérleti díjának részét kell viszont képeznie a közös költségnek, a rezsinek, magának a bérlési díjnak illetve a kaukciónak. Sok esetben a kaukció lelakható, pedig jogosan azért kell megfizetni, hogy az esetleges nagyobb károkat, az fedezni tudja.

Természetesen mindez, megállapodás kérdése, de akkor vajon ezen pontokat illik-e rögzíteni a szerződés kötésekor. Nagyon is szükséges, hiszen, a szó elszáll, az írás viszont nem, és amit nem írtak le a szerződő felek, azt könnyen el is felejthetik. Például, sok esetben problémás kérdés, hogy meghibásodások esetén ki a felelős a javításért. Ugyebár könnyen mondjuk, hogy aki használta, habár jogilag, ez nem teljesen így van, hiszen, amennyiben meghibásodik valami, például a villanybojler, az onnan nem használható, vagyis, a bérleti szerződésben megfogalmazottak nem felelnek meg a valóságnak.

Ezért is kell a kaukció, hogy abból az ilyen költségeket fedezzék, mintegy védve a bérbeadót, hogy helytelen használat miatt megy tönkre bármi, hiszen a bérlőnek nem érdeke, hogy a kaukcióba fizetett pénze csökkenjen. Következő fontos pontja a bérleti szerződésnek, a fizetési időpontok meghatározása. A bérlő érdekét képviselve, manapság teljesen elfogadott, hogy munkaszerződés ellenében kaphat a bérlő bérleti jogot, így biztosan fedezve lesz a bérleti díj. Ezen pontokat szigorúan rögzíteni kell. Nagyon fontos, hogy személyes adatok, és igazolvány számok nélkül a szerződés nem jogerős, illetve kettő tanú aláírása és adataik rögzítése nélkül nem tekinthető szerződésnek. Bútorral vagy anélkül? Többnyire mindkettő előfordul a piacon, a legfontosabb, hogy szintén rögzítve legyen a szerződésen.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan adjuk el a lakásunkat?

Kinőtte a család a lakást, más városban van a munkahelyünk, így költözni kell, de előbb …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük