Kezdőlap » Családi élet » Hogyan mutassunk jó példát a gyermek előtt?

Hogyan mutassunk jó példát a gyermek előtt?

A gyermekek legalább a kamaszkorig, ami minden gyermeknél változó milyenségű, de körülbelül 13 éves korban kezdődik. A kamaszkorban a gyermek már nem a szülőt tekinti elsődleges példának, hanem más ideált választ. De addig is, és természetesen azután is, illendő a jó példa mutatása. A gyermek megszületésétől kezdve utánoz, természetesen, még 2 éves koráig, jellemzően az ösztönös cselekvései vannak túlsúlyban, de azt követően az utánzás kerül előtérben. Ezért nagyon nem mindegy, már piciként sem, hogy mit is lát a gyermek a szüleitől. Főleg, mivel a gyermek iskolás koráig, nem tud mérlegelni, nem tudja, hogy amit tesz az jó vagy sem, azt tudja csak, hogy van, hogy megnevetteti vele a szüleit, van, hogy megrovást kap. Legyen szó illetlen beszédről, szemetelésről vagy a társainak a bántásról. „Nincs rossz gyerek, csak rossz szülő.” Sokat hallom manapság, hogy a gyerek neveletlen, pedig ő mindent megtesz érte. Nagyon sok szülő, ha mélyen magába néz, rájön, hogy nem mindig az kell a gyereknek, hogy szakkörökre járassuk, vagy, hogy a legújabb játékot megvegyük neki. A gyermekkel foglalkozni kell, játszani, jó példát mutatni.

Ha odahaza, minden második szó káromkodás, ne várjuk azt, hogy a gyerek ne káromkodjon. Amikor egy szülő eldob egy szemetet az utcán, ne gondoljuk, hogy a gyerek ezt nem követi. Amikor otthon sakkban tartjuk és uralkodunk a gyereken, ő ugyanazt a mintát viszi majd az óvodába, iskolába, és megfélemlíti a gyengébbet. Nagyon nehéz dolog a szülőség, ezért nagyon fontos, hogy ezekkel tisztában legyünk, minden cselekedetünk kihat a felcseperedő gyerekre. Mivel a gyerekek mindent megfigyelnek, mindent leutánoznak, de nagyon sokáig nem tudják azt mérlegelni, hogy ez a cselekedet helyes-e vagy sem. Ezt érdemes szem előtt tartani. Egy-két szülő azt gondolja, ha gyermekének mindent megad, amit csak ő kíván akkor jó szülő, sajnos azt kell mondanom, hogy nem, mert ha nem tanulja meg kicsiként, hogy vannak dolgok, amikért teljesíteni kell, az életben sem fogja megállni a helyét. A másik nagyon fontos dolog, nem tengernyi játékkal kell elhalmozni egy gyermeket, hanem meg kell neki adni és mutatni a játék és alkotás örömét. Ezek az alapvető dolgok a boldog gyermekkor eléréséhez.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen érzés ha szerelmesek vagyunk?

Érzelmeink, melyek lehetnek pozitívak vagy negatívak, meghatározzák mindennapi életünket, emberi kapcsolatainkat. Az ember érző lény, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük