Kezdőlap » Hobbi » Hogyan működtessünk egy akváriumot?

Hogyan működtessünk egy akváriumot?

Tény, hogy egy akvárium megfelelő üzemeltetéséhez némi hozzáértés szükségeltetik. A teljesen laikus úgy hiszi, hogy ezt megkapja az akvarista üzletben a kereskedőtől, amikor megvásárolja a komplett akvárium szettet. Természetesen rosszul hiszi. Alapos utánajárás, utána olvasás, mondhatni tanulás szükséges ahhoz, hogy akváriumunk sokáig a közvetlen környezetünk dísze legyen.

Mit kell tudnunk ahhoz, hogy akváriumunk sokáig a közvetlen környezetünk dísze legyen?

A halak belepiszkítanak az akváriumba. Ez mérgező anyagokat tartalmaz, amiket a szűrőben kialakult baktériumok lebontanak kevésbé mérgező anyagokká, ezeket pedig a növények hasznosítják, így tisztítva a vizet. Tehát látható, hogy ez egy körforgás és egy kényes egyensúly, amit ha nem sikerül jól eltalálni, akkor csőstül jönnek a problémák.
A fentiek alapján könnyedén eldönthető, mire lesz szükségünk az akváriumunk megépítéséhez. Először is vagy csináltatunk az üvegesnél, vagy vásárolunk kész akváriumot egy akvarista szaküzletben. A méret tekintetében alapvető szabály, hogy nagyobb akvárium egyensúlyát könnyebb megtartani és kevesebb a gond vele minden szempontból. Egy normál panellakásban a 200-250l-es akvárium már nagynak mondható, családi házaknál, vagy nagyobb lakásokban a 400-1000l sem ritka.

A baktériumok működéséhez, a mulm összegyűjtéséhez, a növények beültetéséhez megfelelő talajt kell választanunk. Érdemes nem túl szemcsés (homok) talajban gondolkodnunk, mert a benne ragadt mulm szennyezheti a vizet. A túl nagy szemcsézettségű talajt pedig a talajlakó állatok nem tudják áttúrni, mert sérüléseket okozhat nekik. Tehát az 1-3mm közötti szemcseméretű talaj ajánlott leginkább. A fehér színű megtöbbszörözi ugyan a fényerőt, de vakítja a halakat, a fekete pedig erősebb világítást igényelhet, de szépen mutatnak rajta az élőlények. Kaphatóak mindenféle színes talajok is, de ezek eléggé giccses hatást keltenek, egyáltalán nem természetesek.

Az akváriumi növények fotoszintetizálnak, ezért szükségük van rendes világításra. A vörös színtartományt tudják leginkább hasznosítani a növények, ezért ha kedvezni szeretnénk nekik, akkor meleg színvilágú fényforrásokban gondolkodjunk. Jelenleg a fénycsövek és kompakt változataik a legkedveltebbek az akvaristák körében, de egyre több a ledes világítás is. Nagy eséllyel ez a jövő, kis fogyasztása és kedvező fénytulajdonságai miatt, valamint az ára is egyre alacsonyabb.

Az egyik legfontosabb alkotóeleme az akvárium működésének a megfelelő szűrő. A vízmennyiség függvényében kisebb, vagy nagyobb mértékű szűrésre van szükség. A túlságosan nagy teljesítményű szűrő nem jó, hiszen nem tudnak benne kialakulni azok a baktérium kultúrák, amik tisztítják az akvárium vizét, illetve nem tudnak komolyabb hatást kifejteni. A túl lassú szűrés pedig természetesen nem tisztítja megfelelően az akváriumot. A szűrők vásárlásakor érdemes megkérdezni egy szakembert, vagy kereskedőt arról, hogy a mi akvárium méretünkhöz (literben megadva) milyen teljesítményű szűrőt vásároljunk? Alapvetően kétféle típus létezik: külső és belső szűrő. Kaphatunk úgynevezett bioszűrőket, amiknél egy egyszerű szivacs szűrőben megtelepedett baktériumkultúrák tisztítják a vizet. Ez a legtermészetesebb szűrőtípus. Ne hagyjuk magunkat félrevezetni! Sokan azt terjesztik, hogy 400-1000l akváriumoknál kötelező külső szűrőt használni és nem lehet ezekhez kapni belső szűrőt. Ez nem így van. Belső szűrőt jóformán akármekkora akvárium esetén használhatunk, 1000l-es akváriumig lehet kapni ezeket és efelett a méret felett pedig akár többet is beüzemelhetünk. A külső szűrőkben többféle szűrőanyagot is használhatunk egyszerre, ami jó, viszont sokkal több karbantartást igényelnek, mint a belső társaik. Ezekkel egy plusz veszélyforrást is a nyakunkba veszünk, hiszen ha gond adódik a tömítésükkel, akkor bizony elúszhat az egész lakásunk és a szomszédé is.

A különböző élőlényeket, halakat, rákokat, növényeket, érdemes tenyésztőtől vásárolni, mert onnan egészen biztosan egészséges, szép példányokat kapunk.

Különböző háttereket is tehetünk az akváriumunkra. Kapható belülre és kívülre helyezhető típus is. Itt is ügyeljünk a világosabb és sötétebb árnyalatokra!
Etetésnél csak annyit adjunk, amennyit az állatok egy órán belül elfogyasztanak és napi egyszer elegendő etetni őket.

Már csak a vízcsere maradt hátra. Ezt akvárium mérettől függően kell elvégeznünk. Kisebb akváriumoknál hetente, nagyobbaknál két-három hetente, vagy havonta is elég elvégezni. Ilyenkor nem csak az elpárolgott vizet pótoljuk, hanem 20-25%-os arányban vízcserét végzünk. Nagyon fontos, hogy a vizet nem közvetlenül a csapból engedjük, hanem egy tartályban minimum 24 órát állni hagyjuk és csak utána öntjük bele az akváriumba. Ez azért kell, hogy a csapvízben lévő minimális (de a halaknak ártalmas) klórmennyiség eltávozzon és kicsit lágyuljon is a víz.

Ha mindent jól csinálunk, nagyon sokáig örülhetünk ennek a darabka természetnek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mire használjuk a maradék csempetörmeléket?

Egy házfelújításnál, pláne házépítésnél nagyon sok csempetörmelék keletkezik, illetve egész maradék csempék is felgyűlhetnek a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük