Kezdőlap » Elektronika » Hogyan működnek az órák?

Hogyan működnek az órák?

Tik-tak, tik-tak. Mindenki számára ismerős hang. De vajon mi adja ki? Kézenfekvő válasz, hogy az óra.Újabb kérdés, hogy miért?
Nos, az óráknak számos fajtája létezik. A jellegzetes tik-takolás az egyszerűbb verzióra, a hagyományos, “mutatós” órára jellemző. Ez apró fogaskerekek és rugók és egy billegő kerék együttes munkájával méri az időt (a belső szerkezet folyamatos, ciklikus mozgása eredményezi az említett hangot is). Ezek már az 1800-as években is léteztek, és minden bonyolultságuk ellenére mégis egyedien egyszerűek, olyan tekintetben, hogy sokba még csak energiaforrás sem kell: elég felhúzni őket, hogy a hajszálrugó, mely az egész belső szerkezetet mozgásba hozza, megfeszüljön. Igaz, ezt a cselekvés újra és újra, jobbára naponta el kell végezni.
Ennél is bonyolultabbak a folyadékkristályos kijelzővel rendelkező úgynevezett kvarcórák. Ennek szíve nem egy rugó, hanem egy kvarckristály, megy másodpercenként több tízezer minirezgést végez, illetve egy mikróchip, ami jelátalakítóként funkcionál. A kristály rezgése elektromos impulzusokat kelt, melyet a chip továbbít a digitális számlapra, így változtatva meg másodpercenként az ott látható számokat.
Érdekesség, hogy nincs tökéletesen megbízható óra: a fogaskerekes, mechanikus órák legjobbjai évenként négy másodpercnyit tévednek, és a kvarcórák is sietnek vagy késnek tízévenként egy másodpercet (ami persze elenyésző, ám fontos lehet, legalábbis ha abból indulunk ki, hogy a greenwichi céziumos atomórát, melyhez az összes többi órát viszonyítjuk, 1962-ben lecserélték, mert háromszáz évente tévedett egy másodpercet).
Megemlítendő az atomóra is, mely nem hagyományos értelemben vett óra, hanem tökéletes pontos időmérő eszköz, mely a kvarcórák ellenőrzésére szolgál. Ezek közül a legmodernebbek már, legalábbis a tudósok számításai alapján már csak ezer évenként tévednek egyetlen másodpercet. Cézium alapúak, egy miniatűr olvasztókemence ezt olvasztja és párologtatja bennük, mely atomi szintű változásokat hoz, szintén rezgéseket és energiaállapot változásokat, ami alapján a szerkezet a másodperceket képes számlálni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Itt az új 4K felbontású televízió

A Sony nemrég egy igazi csemegével állt elő. Az X85 TV egy igazi élményt nyújt …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük