Kezdőlap » Elektronika » Hogyan működnek a relék?

Hogyan működnek a relék?

A védelem a villamosenergia termelés és elosztás biztonsági berendezése, amely nélkül energiaszolgáltatás nem lehetséges. Ennek a fő alkotó eleme a relé, amelyet különálló készülékként, valamint egy másik kapcsolókészülék cserélhető szerkezeti egységeként vagy annak beépített elemeként, továbbá kiegészítő védelmi készülékként alkalmaznak. A relé feladata, hogy meghatározott jellemzőket ellenőrizve, azok megváltozása által érzékelje a villamos berendezés üzemében bekövetkezett rendellenességet és automatikusan beavatkozzon a villamos berendezés működésébe.
A relé főbb tulajdonságai az érzékelés, vezérlés és az automatizmus mellett még a szelektív működés, amely lehetővé teszi a rendellenesség helyének, mértékének meghatározását.
Bemenő jellemzők és szerkezeti kialakítást tekintve bontjuk csoportokra.
Bemeneti jellemzők alapján megkülönböztetünk áram-, feszültség-, teljesítmény-, impedancia-, frekvencia-, idő-, és segédrelét.
Szerkezeti kialakításukat tekintve alapvetően elektromechanikus és elektronikus reléről beszélünk.
A védelem beindul, ha az indítórelé zárlatot érzékel, vagyis az áram nagysága egy előre beállított értéket meghalad. Az indítórelé működésbe hozza a logikai részt, ami a villamos jelből a mérőrelének egy bemenő jelet állít elő. A mérőrelé az előállított jelből érzékeli a hiba helyét és minőségét, majd dönt a beavatkozás mértékéről. A végrehajtó relé a mérőrelé kimenetétől függően megfelelő kimeneti jellel működésbe hozza a megszakítót.
A védelem kialakításakor mérlegelni kell a védett hálózat és a berendezés értékét, kis gépekhez egyszerű és olcsó védelmi megoldást célszerű használni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mindig Tv használatához szükséges eszközök

Sokat látni, hallani manapság a Mindig TV szolgáltatásról, azonban azt sokan nem tudják, hogy milyen …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük