Kezdőlap » Betegségek » Hogyan működik a szemüveg?

Hogyan működik a szemüveg?

Mára már olyannyira a divat részévé vált, kiegészítővé, hogy néha meg is feledkezünk róla: a szemüveg voltaképpen nem divatcikk, hanem gyógyászati eszköz.
Ha valakinek semmiféle szembetegsége vagy torzulása nincs, akkor tökéletesen lát, mégpedig azért, mert a pupilláján átjutó fénysugarak pontosan a retináján találkoznak, ezáltal pontos információt közvetítve az agynak, ami ezek alapján éles képet alkothat a külvilágról. Azonban ha a szem formája akármelyik irányba is torzult, máris beszélhetünk távol,- illetve rövidlátásról.

A szemlencse íriszéhez kapcsolódó sugárizmok ezt egy ideig képesek önmagukban is korrigálni (főleg gyermekkorban) de a kor előrehaladtával ezek az izmok meggyengülnek (sokaknál már akár húsz éves koruk előtt) és a szemüveg használata elkerülhetetlenné válik.
A szemüveg képes összegyűjteni és a megfelelő helyre vetíteni a beérkező fénysugarakat, így javítva a látás élességét. Beszélhetünk homorú vagy domború lencséről, (konvex vagy konkáv, hivatalos nevén), melyek más és más szemtorzulások, betegségek esetén használatosak.

Fényérzékenyeknek is készítenek szemüveget, színezett lencsével, hogy tompítsa a beeső fénysugarak erősségét.
Létezik megoldás arra is, hogy ha minden divatossága ellenére mégsem kívánunk szemüveget viselni: ez az úgynevezett kontaktlencse. Ez egy kis műanyag vagy üveglencse (utóbbi kevésbé korszerű, nem is használják igazán), melynek működési elve a szemüvegén alapul, ám annál sokkal diszkrétebb, szinte észrevehetetlen. A kontaktlencse érdekessége, hogy első terveit még Leonardo da Vinci vetette papírra az 1500-as évek legelején.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Laktózérzékenyen egy életen át: okozhat-e komplikációkat az ételérzékenység?

A laktózintolerancia legtöbbször krónikusnak számít, mivel az esetek nagy részében nem gyógyítható. Az érintetteknek ezért …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük