Kezdőlap » Adózás » Hogyan működik munkabérek nettó értékét megörző adókedvezmény?

Hogyan működik munkabérek nettó értékét megörző adókedvezmény?

Ezt az adókedvezményt csak olyan munkavállalók vehetik igénybe, akik teljes havi jövedelemmel rendelkeznek. A teljes havi jövedelemmel nem rendelkezők közé tartozik, aki gyed, gyes, táppénzt vagy anyasági támogatást kap. A szociális hozzájárulási adó szabályozásában a részkedvezményt a jogszabály az egy-egy munkavállalónál kiszámított kedvezményre alkalmazza. Azaz minden egyes személynél kiszámítja a kedvezményt, az úgynevezett részkedvezményeket összegzik és az fogja alkotni majd a teljes kedvezmény összegét, melyet igénybe vehet adó csökkentésre a munkavállaló. A részkedvezmény kiszámításának alapjául a munkavállaló bruttó bérét veszik figyelembe.
Szociális hozzájárulási adóról szóló törvény:
460. § (2) Az (1) bekezdés szerinti kifizető az adókedvezményt az adóév egészében, de csak az olyan hónapra fizetendő adó megállapításánál, veheti igénybe, amelyre vonatkozóan az (1) bekezdés szerinti feltétel (a legalább a kormányrendelet szerint 2012-re elvárt mértékű béremelés) valamennyi folyamatosan foglalkoztatott munkavállalóját az adott hónapra megillető munkabér tekintetében teljesül.
A kedvezmény mértéke a kedvezményalap 21,5 százaléka, de legfeljebb 16 125 forint, ha a részkedvezmény-alap nem haladja meg a 75 ezer forintot.
A 2013-as évben ez megváltozott és más alapot állapítottak meg:a kedvezményalap 16 százaléka, de legfeljebb 12 ezer forint, ha a részkedvezmény-alap nem haladja meg a 75 ezer forintot.
Ez remek lehetőség, arra, hogy nagyobb összegű bér maradhasson a munkavállalók zsebében.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Betegségek után járó adókedvezmény

A betegségek után járó adókedvezményt más néven személyi kedvezménynek is nevezzük. Bizonyos betegségek után adókedvezményt …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük