Kezdőlap » Elektronika » Hogyan működik a mikrosütő?

Hogyan működik a mikrosütő?

Mindnyájunk számára ismerős életkép, amikor az ember fáradtan és hazaér, első útja a konyhába vezet, berak valamit a mikróba, és perceken belül már eszik is. De elgondolkodtunk valaha azon, mitől melegszik meg az étel ilyen gyorsan?
A mikrohullámú sütő bekapcsolásával egy nagy energiájú mágneses teret hívunk életre. Ennek frekvenciája, akárcsak a rádióhullámoké vagy a radaroké, váltakozik, így gerjesztve a mikrohullámokat. Ezek a hullámok megrezgetik az ételben lévő vízmolekulákat (másodpercenként mintegy 2500 milliószor), amitől azok energiát vesznek fel a környezetükből. Ez egy endoterm folyamat, és voltaképpen maga az étel felmelegedése.
Mivel az energiát csakis az étel veszi fel, nem beszélhetünk energiaveszteségről, így a mikrohullámú sütő kimondottan gazdaságos eszköz. Persze a sütőbe tett edény is felmelegszik valamelyest, de az csak az ételek hőjét veszi át. Ezért tehetünk akár papír vagy kartontányért, műanyagtányért is a mikróba, hiszen arra a mikrohullámok semmilyen hatással nincsenek. Jobb azonban vigyázni a fa és fémedényekkel: előbbi mindig tartalmaz némi vizet, és ezért a mikrosütőben kiszáradhat, kirepedezhet, utóbbi pedig visszaveri a mágneses hullámokat,és a kár magát a készüléket is tönkreteheti. Még az alufólia használata is kerülendő a mikrosütőben.
A melegítés, főzés folyamatát végző elektromágneses hullámok voltaképpen az elektromos és a mágneses tér közötti pozitív illetve negatív rezgések, melyeket egy elektroncső, úgynevezett magnetron gerjeszt.
Az első mikrohullámú sütők az 1950-es években készültek, amerikai szakemberek jóvoltából.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mindig Tv használatához szükséges eszközök

Sokat látni, hallani manapság a Mindig TV szolgáltatásról, azonban azt sokan nem tudják, hogy milyen …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük