Kezdőlap » Sport » Hogyan működik egy országos sportági szakszövetség?

Hogyan működik egy országos sportági szakszövetség?

A sportági szakszövetség egy olyan szervezet, mely saját önkormányzattal és nyilvántartott tagsággal rendelkezik, s az adott sportágban tevékenykedő sportszervezetek hozzák létre. Feladatait jogszabály (Sporttörvény és Civil törvény) és saját alapszabálya határozza meg.

Az egyik legfőbb kitétel, hogy egy sportágban csak egy országos szakszövetséget lehet létrehozni. Tagjaivá olyan sportszervezetek, sportiskolák és utánpótlás-nevelő alapítványok válhatnak, akik elfogadják az alapszabályt.

A sportági szakszövetség állami támogatásban részesíthető, illetve használhatja a „magyar” megjelölést, valamint a címert és zászlót. Akár közhasznú szervezetté is minősíthető, ha teljesít bizonyos feltételeket.

Különböző feladatokat kell ellátnia: szabályzatok kiadása, versenyrendszer (amatőr, hivatásos és vegyes) kialakítása, válogatott keret működtetése, sportkoncepció létrehozása, továbbá részt kell vennie a nemzetközi szövetség munkájában. A szabályzatokat illetően a versenyzés, igazolás, sportfegyelmi, dopping, rendezvények biztonsága, pénzügyi, s a sportszakemberek képesítési követelményei a legfontosabbak.

A szakszövetség legfőbb szerve a közgyűlés, képviseleti szerve az elnökség, s szükséges egy ellenőrző testület, opcionálisan pedig könyvvizsgáló kijelölése. A közgyűlést évente legalább egyszer kell össze hívni, hatáskörébe tartozik pl. a stratégiai koncepció elfogadása, tisztségviselők megválasztása, alapszabály módosítása. Az elnökséget a közgyűlés választja, legfeljebb öt évre. A szakszövetség fő bevételei: tagdíjak, szponzori juttatások, kereskedelmi jogok értékesítése, egyéb támogatások.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan épülnek fel a magyar bajnokságok?

A magyar labdarúgás legfelső vonala az OTP Bank Liga, amelyben 16 csapat szerepel, az utolsó …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük