Kezdőlap » Divat és szépség » Hogyan működik a cipzár?

Hogyan működik a cipzár?

Egy nadrág, kabát vagy pulóver lehet divatos, avagy szörnyen divatjamúlt, egy dolog szinte biztos vele kapcsolatban: valahogyan össze kell zárni a szétnyitható részeit. Ehhez sok lehetőség nem áll rendelkezésünkre: használhatunk, gombokat, patentokat vagy pedig cipzárt (esetleg ezek valamilyen kombinációját).
Az első húzózárak, a cipzár ősei az 1893-as évben készültek, egy amerikai mérnök, a hangzatos nevű Whitcomb Judson jóvoltából. Ő az akkor igencsak divatos magas szárú férficsizmák oldalának összezárását kívánta megoldani találmányával, kiváltva a gombok rendszerét. Judson húzózára egy kis nyitószerszámmal működött, ezzel akasztotta egymásba a zár kampóit és hurkait. A módszer kissé lassú és nehézkes volt.
Az a cipzár, amit mi ismerünk, csak húsz évvel később jött létre, amikor Whitcomb Judson megbízta a svéd Gideon Sundbacket találmánya tökéletesítésével.
Meglepő módon az úttörő szerep itt a hadseregé volt, ami a cipzár széles körben való elterjedését illeti, ugyanis repülős ruháikhoz mintegy 10 000 darabot rendeltem 1918-ban a Sundback által továbbfejlesztett verzióból, ami voltaképpen már a mai értelemben vett cipzár.
A cipzár működési elve igen egyszerű. Két vászoncsíkból áll, melyek peremén fémből vagy műanyagból fogak sorakoznak. Ezek egymáshoz képest valamelyest eltolva helyezkednek el, ami lehetővé teszi, hogy összeakaszkodjanak.
A műveletet, mely során az összeillő fogak egymásba illesztődnek, a nyitó, más néven kocsi végzi. A cipzár összezárásakor a kocsiba a két sor fog kétfelől lép be, és ott összekapcsolódik. Nyitáskor ennek pont az ellenkezője történik: a nyitó szétválasztja az illeszkedő fogakat.
A cipzár jellegzetes hangja után kapta a nevét, melyet nyitáskor és összezáruláskor hallat. A divat más formában is felfedezte már magának: kiegészítők, főleg karkötőt készülnek cipzármintával, vagy akár ténylegesen cipzárból is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Csík bogarak

A bogarak földünk leginkább nem szeretet fajához tartoznak.Nagyon sokan félnek tőlük pedig ezeknek a kis …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük