Kezdőlap » Autó » Hogyan működik a biztonsági öv?

Hogyan működik a biztonsági öv?

Sokszor halljuk panaszkodni az autósokat, hogy kényelmetlen, meg zavaró, van, aki már csak azért sem köti be, mert nehogy már törvény kötelezze rá, és olyan is van, aki inkább biztonsági öv mintájú pólót hord, csak, hogy a rendőrök ne vegyék észre a szabálysértést. De mi is ez voltaképpen?
Aki ismeri Newton axiómáit, az tudja, hogy egy test igyekszik megőrizni az egyenes vonalú, egyenletes mozgását, vagyis a lendületét. Ezt nevezik tehetetlenség törvényének. Ezt tapasztaljuk a buszon, amikor a kanyarban az addigi menetirányba dőlünk, és ez a fizikai alaptörvény teszi szükségessé a biztonsági övet is.
Tehát az autóban testünk a járművel azonos sebességgel halad. Ha viszont az autó hirtelen megáll, fékez vagy esetleg nekiütközik valaminek, a test lendülete és sebessége ugyanígy megmarad, aminek következtében könnyedén kirepülhetünk az autóból. Ezt hivatott megakadályozni a sokat szidott biztonsági öv.
Az öv belső szerkezete tartalmaz egy kis ingát, ami nyugodt körülmények között függőlegesen lóg, azonban ha valamilyen hirtelen változás történik (fékezés, vagy akár csak megrántjuk az övet magát) az inga kimozdul a nyugalmi helyzetéből, és ezzel kioldja a rögzítőkart. Ez valóban csak hirtelen és erős hatás esetén történik, ezért a biztonsági öv biztosít némi kényelmet és szabad mozgást, például előre dőlési lehetőséget akár.
Ez a rögzítőkar beleakad a tárcsába,ami kapcsolatban van az övet feltekerő tengellyel, így rögzítve az övet és vele az ülésben ülő embert is.
Végletes megoldásnak tűnhet, főleg, hogy nagy sebességnél történő hirtelen leállás esetén az öv akár a használója kulcscsontját is eltörheti, de mindenképpen ez a jobbik eset, sokkal jobb, mint ami ilyen esetben öv nélkül történhet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Chevrolet Corvette Stingray 2014

Amikor az eredeti Chevrolet Corvette Stingray debütált öt évtizeddel ezelőtt, Zora Arkus-Duntov, a Corvette egyik …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük