Kezdőlap » Családi élet » Hogyan működik az emlékezet?

Hogyan működik az emlékezet?

Vannak bizonyos történések az életünkben, amikre emlékezünk és vannak, amikre nem. az agyunk szinte mindent elraktároz, amiket, nem azokat valami befolyásolhatta, vagy csak saját magunk felejtettük el, mert nem tartottuk fontosnak. Az emberei elme csodálatos, felidéz, elfelejt, aztán meg újra felidézi. Annyira kiszámíthatatlan és olyan titokzatos még a számunkra, hogy kiismerhetetlennek mondhatjuk. Kevesen vagyunk, akik emlékeznek a gyermekkorukban történt eseményekre, van akinek éles szinte megfogható emlékei vannak, valakinek csak foszlányok.

Ezt Sigmund Freud professzor úgy nevezte, hogy gyermekkori amnesia. Ennek oka, hogy három éves korunkig másképp működött az emlékezet, mint felnőttkorunkban. Ha valamikor elfelejtünk valamit, akkor segíthet a kontextus hatás, ami úgy működik, hogy visszatérünk arra a helyre, ahol még eszünkben volt, hogy mit akarunk csinálni. Az amnesiában szenvedő betegeknél is szokták ezt alkalmazni, elviszik olyan helyekre vagy csinálnak vele olyan tevékenységet, amellyel felidézhető egy korábban történt esemény, így segíthet neki visszanyernie az emlékezetét.

Érzéseket is felidézhetünk így, mikor boldogok vagyunk, akkor sok más boldog perc fog az eszünkbe jutni, ha szomorúak vagyunk, akkor pedig átérezzük az összes rossz érzést, amit eddig éreztünk. Vannak a villanófény emlékek, amelyekre úgy emlékszik az ember, mintha tegnap történt volna, ez azért van, mert sokat foglalkozunk velük és sokszor felidézzük. Egy másik elmélet szerint az ilyen különlegesnek számító emlékek egy másik mechanizmust hoznak létre az agyban, ami hatására másképpen is idézhetők fel, mint egy általános „Mit vettem a boltba tegnap?” emlék. Az elfojtást elhárító mechanizmus megakadályozza az olyan emlékek felidézését, amelyeket szándékosan elfelejtettünk, mint például kis korban egy valamilyen szomorú emlék, amelyet csak szakértő segítségével lehet feloldani.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az idős szülők gondozásra, ápolásra szorulnak

Beszélnünk kell a szülőkről, akik megöregszenek és néha betegek is lesznek. Előbb utóbb ápolásra, ellátásra …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük