Kezdőlap » Egészséges életmód » Hogyan működik az emberi memória?

Hogyan működik az emberi memória?

Érdekes tény, hogy évekkel ezelőtti eseményeket könnyedén fel tudunk idézni, ám ha feltárcsázunk egy valahová felírt telefonszámot, másodpercek múlva már nem fogunk emlékezni a számra. Vajon miért van ez?
A magyarázat igencsak egyszerű. Agyunkban kétféle memória kapott helyett, melyek két különböző emléktípusért felelősek. Az épp csak bepötyögött telefonszám a rövid távú memóriában tárolódik, míg fergeteges tizennyolcadik születésnapunk eseményei a hosszú távú memória adatbankjában pihennek.
Egy egészséges embernél van átjárás a kettő közt. Bármi, ami a rövid távú emlékezetünkben tárolódik, ismétlés, gyakorlás útján átkerülhet a hosszú távúba. Ezt a folyamatot kémiai anyagok végzik (az úgynevezett “hírvivők”) az idegsejteken át.
Hogy ezt jobban megértsük, tudnunk kell, hogy az agyunkon belül a rövid,- illetve a hosszú távú memória térben is elhatárolódik egymástól. A rövid távú központja az agy középső részén helyezkedik el, míg a hosszú távú memória központjai az agykérgen vannak szétszóródva. Ezért történhet meg, hogy egy esetleges fejsérülés után a betegnek emlékezetkiesése, memóriagondja van, de csak a sérülést és az azt megelőző rövid időszakot tekintve. Ilyenkor ugyanis csakis a rövid távú memória központja sérül, így a régebbi emlékeket a delikvens könnyedén fel tudja idézni.
Az emlékezet legjobb generátorai, legalábbis a pszichológusok szerint, az öt érzékszervünk közvetítette érzetek. Ezt könnyedén bizonyíthatjuk, elég csak arra gondolnunk, hányszor esett meg már velünk, hogy egy bizonyos illat akár félig elfeledett emlékeket is felidézett bennünk.
Az emlékezet idegsejtekben tárolja az információt, amiből több, mint száz millió (!) van agyunkban. A rendszer elképesztően bonyolult, és kiszámíthatatlan, vajon mekkora mennyiségű információt képes tárolni az agyunk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük