Kezdőlap » Sport » Hogyan működik az elektronikus vonalbíró?

Hogyan működik az elektronikus vonalbíró?

A tenisz érdekes sport. Bonyolult szabályrendszere van, és magas fokú állóképességet igényel a játékosoktól a nem ritkán hosszú órákig elhúzódó meccsek alatt. Egy profi teniszező szervája (vagyis az elindított labdája) akár kétszáz kilométeres óránkénti sebességgel is száguldhat. Ez igencsak próbára teszi az ellenfél reflexeit, nem is beszélve a bírók, vonalbírók szeméről, akiknek el kell dönteniük egyes vitás esetekben, hogy a labda a vonalon belül, avagy kívül volt-e.
Ez nem egyszerű feladat, ám 1978 óta gépi segítséggel oldják meg. A Cyclops nevű szerkezetet egy máltai asszony, Margaret Parnis-England, valamint egy angol úriember, Bill Carlton építette.
A Cyclopsot 1980 óta már minden komolyabb versenyen használják, így Wimbledonban vagy a neves amerikai versenyen, Flushing Meadowban is.
A gépezet működési elve roppant egyszerű. A talaj közelében helyezik el, és infravörös, az emberi szemnek láthatatlan fénysugarat bocsát ki magából. Több ilyen fénysugár halad egymással és a talajjal is párhuzamosan. A labda minden esetben, amikor a vonal közelében ér földet, megszakít egyet, amit a gépezel érzékel, és azonnal üzenetet küld róla a bírónak. Attól függően, hogy a kinti, vagy pedig a benti fénysugarak egyikét, netán a vonalon futót szakítja-e meg a labda, a bíró előtt felvillant egy piros (kint) vagy pedig egy sárga (bent) lámpácska.
Ennek ellenőrzésére működik egy másik, modernebb módszer is, melynek neve Accu-Call. Lényege, hogy a talajban helyeznek el különbözőérzékelőket, melyek áramköreit a labdába szőtt fémszál megszakítja érintkezés esetén. Valamivel megbízhatóbb, mint a Cyclops, viszont nagy hátránya, hogy füves pályán nem használható, mert a víz megzavarja az áramköröket.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen sípálya Petzen ?

Petzen Ausztriában található Karintia tartományban. Nagyon közel van a szlovén határ. Klagenfurt 40 km-re van, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük