Kezdőlap » Egészséges életmód » Hogyan működik a mosódió?

Hogyan működik a mosódió?

Amennyiben környezetbarát mosásra adjuk a fejünket, válasszuk a mosódiót, évszázadokon át használták Dél-kelet Ázsia részein. A mosódió, egy Ázsiában őshonos diófa vagy más néven szappanfa termése. Miért is használható mosásra? Még véletlenül se a hazánkban előforduló dióval keverjük, nem a keménysége vagy puhasága révén lesz jó és környezetbarát mosószer, hanem azért, mert héja szaponin tartalmú, mely tisztításra alkalmas természetben megtalálható és könnyen lebomló vegyület.

Könnyen habzó és felület aktív tulajdonsága révén, rendkívül jó tisztítószer. De amit kevesen tudnak, nem csak jó tisztítószer, de sok minden másra is használjuk és a legkevésbé sem sejtjük. Megtalálható a szaponin a körömvirágban, a szappanfűben, az édesgyökérben, a kumarinban, az orvosi kankalinban, vagyis használjuk, mint krémet, mint köptetőt, mint szirupot, mint gyulladáscsökkentőt. A növényekben fellelhető mennyisége kevesebb, és sajátos növényre jellemző szerkezetük van.

A mosódióban található szaponin nem ajánlatos gyógyszerként alkalmazni, de tisztításra kiváló, illetve nem utolsó sorban, rendkívül jó szagtalanító. Mosás előtt össze kell törni a diókat, majd beáztatni. Hatásfokát nem befolyásolja a folyadék hőmérséklete, vagyis hideg és meleg vízben is tökéletesen tisztít. Mosódió és mosódió között is van különbség, és ez nem csak alakban, hanem hatásfokban is megmutatkozik. Kisebb diókból több szükséges a mosáshoz, 1 kg ruha mosásához 0,1 dkg dió szükséges. A mosódió több alkalommal is felhasználható, előtte viszont minden esetben ki kell szárítani, mivel vizesen elrakva megpenészedhet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A keserű csokoládé fogyasztásának előnyei

A tejcsokoládé népszerűsége vitathatatlan: a kedvencek listáján csak utána következik az étcsokoládé (a fehér csokoládét …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük