Kezdőlap » Fitnesz » Hogyan mozogjunk a terhesség alatt

Hogyan mozogjunk a terhesség alatt

A terhesség nem egyenlő a mozgás tilalmával. Sokan kérdően fordulnak az orvosukhoz, hogy sportolhatnak-e a terhesség alatt, illetve milyen testmozgást végezhetnek. Mik azok a sportok, amelyek nem veszélyesek, és a várandóság hányadik hetéig lehet őket egyáltalán végezni. Nagyon sok kérdés felmerül ezen a területen, viszont nem mindent tudnak az orvosok megválaszolni, sokkal inkább a sporttal foglalkozó szakemberek.
Mielőtt terhesen elkezdenénk mozogni, feltétlenül kérjük ki az orvosunk véleményét, és ha nem vagyunk megelégedve vele, akkor nyugodtan konzultáljunk más orvosokkal is, hiszen nem biztos, hogy egy orvos véleményére alapozva, jó döntést tudunk hozni. Amennyiben normális lefolyású a terhesség, és az esetlegesen megelőző terhesség alatt sem merültek fel komplikációk (koraszülés, vetélés), akkor biztos, hogy nincs akadálya a mértékletes testmozgás végzésének.

Az első kiindulópont, hogy a terhesség előtt sportolt-e az anyuka vagy nem. A legtöbb anyuka azért sportol a terhesség alatt, hogy a szülésig fent tartsa a kondícióját, hiszen a szülés fizikailag egy elég kimerítő testgyakorlat, illetve, hogy a terhesség alatt felszedett súlytöbbletet kordában tudják tartani.

Aktív sport múlttal rendelkező anyuka esetében: általában a fizikai állóképesség remek állapotban van, ilyenkor a testmozgást nyugodtan lehet folytatni, természetesen mértékletesebben. Nem javallt az eséssel, rázkódással illetve bármilyen veszéllyel járó sportok (küzdősportok, síelés, görkorcsolyázás, lovaglás, extrém sportok), valamint érdemesebb mértékletességgel végezni vagy elkerülni a nehéz fizikai erőkifejtéssel járó sportokat (maratoni futás, súlyemelés, triatlon, stb.). Kerülendőek a hasat igénybe vevő sportok, főleg a 4. hónap után. Az aerob mozgások, mint például az úszás, egy séta, egy könnyed kerékpározás, a vérkeringésre jó hatással vannak, amelyek a magzat és az anya megfelelő oxigénellátását is fokozzák. A legfontosabb az aerob mozgás esetén, hogy a pulzus ne menjen 140 fölé és maximum 15 perces lehet, aztán egy kis pihenőt kell beiktatni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Rezgőpados tréning

Színtiszta zsírégetés. A rezgő padot eredetileg orvosi műszerként használták: sérült sportolók erőnlétének megtartására, fejlesztésére. Jelenleg …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük