Kezdőlap » Családi élet » Hogyan motiváljuk a gyermekünket tanulásra, házimunkára?

Hogyan motiváljuk a gyermekünket tanulásra, házimunkára?

Sok szülő bajban van akkor, amikor gyermekét rá kell szoktatnia a rendszeres munkavégzésre, legyen az a házimunkában való segédkezés vagy a mindennapos tanulás. Természetesen egy darabig hat a határozott szó, azonban bekövetkezhet az a pillanat, amikor már ez nem elegendő és valamivel motiválnunk kell őt arra, hogy megtegye – szinte magától – amit kérünk tőle.

Sokan ott hibázzák el a dolgot, hogy pozitív visszacsatolás, motiválás helyett a büntetésben látják a megoldást. Például a szobájuk rendbetételét kérik gyermeküktől és azt helyezik kilátásba, hogyha ezt nem teszik meg, akkor tegyük fel nincs mesenézés vagy elmarad a játszótér. Ez egy igen rossz döntés hosszabb távon, hiszen a gyerekből dacot válthatunk ki, valamint nem boldog, ha elvégezte a munkát, csak megkönnyebbül, hogy elkerülte a büntetést.

Retorziók helyett már a kezdeteknél helyezzük a hangsúlyt a dicséretre és a pozitív visszajelzésre. Amint a gyermek elég nagy ahhoz, hogy besegítsen, egy két dologban először kérjük meg, hogy segítsen, mert ez anyának nagyon sokat jelent. Később dicséretünk mellé a munka elvégeztével ajánljunk fel nekik olyan dolgot, amire vágynak, vagy amit szeretnek csinálni: ,,Ha segítesz elmosogatni, akkor játszunk egyet a kedvenc társasjátékoddal.” Ha nagyobb a gyerkőc és ennyi motiváció nem elég, akkor kezdjük el arra rászoktatni, hogy végezzen a feladataival minél előbb és így értessük meg vele, hogyha letudta a napi adagot, akkor mi is boldogok leszünk és ő is TV-zhet, játszhat vagy csinálhatja a saját kis dolgait.

Ha már későn kezdtük a motiválást és nagyobb gyerkőcünk sehogy sem akarja például elpakolni a játékait, ebben az esetben dolgozzunk ki egy rendszert: készítsünk vicces kártyákat, amelyet a gyerekek gyűjthetnek a feladatok elvégzéséért. Meghatározzuk, hogy 5 vagy 10 kártya összegyűjtése egy csokit vagy cukrot jelent, így lesz elég motivációjuk megcsinálni a feladataikat.

Ha már a legkisebb kortól kezdve arra tanítjuk gyermekeinket, hogy segíteni másoknak jó és a saját dolgaink elvégzése pozitív visszajelzést teremt a környezetükben, akkor ez egy alapvető szükségletté válik számukra és tinédzser, vagy legkésőbb felnőtt korban már ők maguk igénylik azt, hogy körülöttük minden a legnagyobb rendben legyen és feladataikat ne hagyják befejezetlenül.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Válás gyermekszemmel

A válás intézménye kis hazánkban elfogadott, sőt megszokott jelenséggé vált. Évi 45 ezer regisztrált házasságkötésre …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük