Kezdőlap » Családi élet » Hogyan motiválhatjuk a kamaszt a tanulásra?

Hogyan motiválhatjuk a kamaszt a tanulásra?

A motiváció nem elég a jó jegyekhez, viszont motiváció nélkül nemigen születnek jó jegyek. A motiváció abban segít, hogy a kamaszok megtegyék a jó jegyek eléréséhez szükséges erőfeszítéseket. Senkit nem lehet arra kényszeríteni, hogy szeressen tanulni (belső motiváció), ha egyszer nem szeret, de bizonyos dolgokkal (külső motiváció) még a kamaszokat is rá lehet venni, hogy végezzék el a feladataikat.
Hogyan motiválhatjuk a kamasz gyerekeket a tanulásra?

Elsősorban látszódjon rajtunk, hogy minden érdekel, ami az iskolával kapcsolatos. A gyerek érdeklődése az iskola iránt igen nagymértékben a szülőtől is függ. Hiába érzi magát nagynak, szüksége van a támogatásra.

Az iskola a gyerekek életének szerves része: ha érdeklődünk iránta, valójában a gyerekünkről érdeklődünk. Kérdezzük meg mi történt vele aznap, milyen tantárgyakat szeret, illetve nem szeret, milyenek a tanárai, az osztálytársai. Mindezt persze csak finoman, nehogy tolakodásnak érezze a törődésünk. Dicsérjük meg a kamasz gyereket minden sikerért és erőfeszítésért. A tanulást az iskola iránti érdeklődést a gyerekek érzelmi beállítottsága határozza meg. Ha látják, hogy megbecsüljük az erőfeszítéseiket, a továbbiakban is megtesznek majd minden tőlük telhetőt, nem fognak takarékoskodni az energiájukkal és idejükkel.
Bízzunk a kamasz gyerekben akkor is, ha nehézségei támadnak. Nagyon komoly következményei lehetnek a gyerekünk iskolai eredményeire nézve annak, hogyan reagálunk a kudarcaira. A szidásnak semmi értelme, csak bizonytalanná tesszük, az amúgy is bizonytalan kamaszt.

Másrészt ezzel elvehetjük a kedvét a tanulástól, a további erőfeszítésektől, az önbizalmuk jelentősen csökkenhet, ami újabb jegyromlást okozhat.
Erősítsük meg a kamasz gyerekünk önbecsülését és önbizalmát. Csak azok a gyerekek érzik jól magukat az iskolában, és teljesítenek a képességeiknek megfelelően, akiknek a szülei rendíthetetlenül bíznak bennük, és mindig bátorítják őket.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan ápoljunk jó kapcsolatot kamasz gyermekünkkel?

Akinek kamasz gyermeke van, bizony találkozhatott már számtalan problémával és az is előfordulhatott, hogy tehetetlennek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük