Kezdőlap » Baba-mama » Hogyan mondókázzunk a babával?

Hogyan mondókázzunk a babával?

Minden gyakorló édesanya tudja, hogy milyen fontos a nyelvi készségek, de még a mozgásszervi készségek, sőt a kötődés fejlesztése érdekében is a mondókázás egy kisbaba életében. A mondókázást már nagyon korán el lehet kezdeni, sokan nem is hinnék, de már várandósan, a magzatnak is érdemes kis mondókákat, versikéket, dalocskákat ismételni. Ezeket megszokja, megismeri, ha újra az anyukája vagy apukája hangján hallja őket, és megnyugtatja a babát. Ez egy olyan megszokás lehet, ami már akár élete legelső napjaiban is jelentkezhet.

Érdemes viszonylag rövid, mindössze néhány soros dallamos mondókákat választani, ezeket a baba könnyebben megjegyzi. A kötődést erősíti, ha az anyuka vagy apuka olyan mondókát használ, amit ő is gyermekkorából ismer. Érdemes olyan mondókát választani, ami megfelel az életkornak is. A felnőttek a kisbabákhoz az úgynevezett babanyelven beszélnek, sok a beszédükben a gügyögés, hangsúlyozásuk is hajlítottabb, dallamosabb. Ez elszórakoztatja a babákat, az érzelmek, jelzések túlzott eljátszása hozzásegítheti őket az arckifejezések könnyebb azonosításához is.

Először csak néhány mondókával indítsunk, a baba testi fejlődésével párhuzamosan azonban az értelmi képességei is fejlődnek, egyre több dallamot fog tudni megjegyezni és elkülöníteni. Nagyobb gyerekeknél már be lehet vetni a mozgáselemeket is tartalmazó mondókákat. Közismert példa erre a Zsák, zsák, kenderzsák – közben a szülő a térdén lovagoltatja a kisgyereket. Nagyobbak már maguk is aktívan részt tudnak venni a mondókázásban, például a Csip-csip csókában.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen környezet a legjobb a gyereknevelésre?

A gyerekneveléshez nem feltétlenül kell lakóhelyet váltanunk, de a lakás, nem biztos, hogy elegendő teret …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük