Kezdőlap » Növények » Hogyan mentsünk növényeket?

Hogyan mentsünk növényeket?

Sok nagy áruházban, jellemzően barkács témájúaknál kaphatóak leértékelt, kisebb-nagyobb mértékben rossz állapotban lévő növények. Ezeket “Ments meg” címkével szokták ellátni, és az eredeti ár 10-50%-áért kaphatóak meg. Gyakran még alkudni is lehet, ha a közelben találjuk az osztályvezetőt.
A siker érdekében érdemes tudni, hogy mivel lehet, és mivel nem lehet próbálkozni. Vannak olyan idény jellegű növények, amelyeket egyszerűen nem érdemes hazavinni, például primulát, fokföldi ibolyát, de gyakran krizantémot sem. Ezek a növények lágyszárúak, amelyek évelőek közülük, azok télen sokszor a talajig visszahúzódnak, és ha későn, rossz állapotban visszük haza őket, akkor esélyük sincs átvészelni a telet. A szobai lágyszárúakkal sem sokkal jobb a helyzet: mire hazakerülnek, néha már hónapokat sínylődtek átültetés, megfelelő öntözés, tápoldatozás, és napfény nélkül, neonfényben. Sokuk ekkor már fertőzött is gombás betegségekkel vagy tetvekkel.
Sokszor azért kerülnek a növények a ments meg szekcióba, mert levirágzóban vannak. Jellemzően ilyenek például a kaktuszok és orchideák, amiket nagyon is érdemes hazavinni, csak a virág színét illetően kapunk zsákbamacskát. Ezzel szemben a tőlevélrózsás növények, például a broméliák esetében levirágzás után az anyanövény általában elpusztul. Ilyeneket csak akkor vigyünk haza, ha szabad szemmel is jól látható oldalhajtásai vannak, amelyből új, virágzó növényeket szaporíthatunk.
Alapvetően csak olyan növényeket válasszunk, amelyeket életben tudunk tartani, nem egynyáriak, nem betegek vagy fertőzöttek, és legalább halvány jelét látjuk, hogy friss hajtások is vannak rajtuk. Még ezek mellett is számítani kell rá, hogy a hazavitt növényeknek kb. a harmada elpusztul. Ez nem sokkal rosszabb arány, mintha nem a megmentendőek közül választottunk volna.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az esőerdők liánjai

A növényfajok több mint kétharmada a trópusi esőerdőkben található meg. Amelyek menedéket és élelmet nyújtanak …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük