Kezdőlap » Művészet » Hogyan mentsük meg népművészeti remekeinket?

Hogyan mentsük meg népművészeti remekeinket?

A magyar népművészet bővelkedik csodálatos ősi alkotásokkal, melyek nem egyszer világhírűvé váltak, ezért lenne érdemes odafigyelni néhány olyan tájegységünk népi alkotásaira, melyek szinte az ismeretlenség határát súrolják!

Ilyen a sárközi szőttes is.

Valamikor az 1600-as években, akkori leírások szerint már beindult a kenderből készült anyagok értékesítése, ami elsősorban a ruházatot alkotta. Ezzel szinte egy időben el is kezdték az anyagok díszítését, eleinte fehér, majd a piros dominált a mintázatokban.

Létezett a paraszt szőttes, amit háznál készítettek kis mennyiségben és kialakult a takácsmesterség, melyet leginkább férfiak végeztek, ahol a takács szőttesek már nagyobb mennyiség előállítására is képesek voltak. Később a két alkotó tábor összeolvadt, mikor a takácsok felvetették a szövőszékre az anyagot és az asszonyok adták hozzá a mintázatot.

Az 1800-as évek elejére forrta ki magát a technológia és a mintázat, amiből ruhák, takarók, terítők, párnahuzatok, stb készültek.

Területileg, Tolna megyéhez tartozó településekben, Decsen, Őcsényben, Bátán, Szekszárdon
Készültek a legszebb termékek.
Az 1890-es bécsi világkiállításon már megjelentek az első darabok, bár még nem értek el nemzetközi elismerést és ez egészen az első világháború utánig maradt is így.

Nagyobb igény a második világháború után alakult ki iránta, mikor a kereskedelem erősödése
meghozta az igazi ismertséget is számára. Ekkor már több helyen is alakultak csoportok a szőttes készítésére, még Székesfehérváron is volt nagyobb alkotói közösség.

Aztán, mint oly sok dolog a szocializmus útvesztőiben, erre az alkotásra is a visszafejlődés jutott, míg napjainkra már csak muzeális megjelenésre van lehetőség, pedig ismerve a szép és igényes mintázatot és látványt, ma is lakásaink díszévé válhatna, sőt kellő innovációval, még a külföld érdeklődését is fel lehetne frissíteni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miről szól a Feed – Etetés című könyv?

Manapság már minden cuki, a vámpírok aranyosak, dögösek, a vérfarkasok fél pucéran mászkálnak a filmekben, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük