Kezdőlap » Ingatlan » Hogyan menjünk háznézőbe?

Hogyan menjünk háznézőbe?

Egy eladó ingatlan megtekintését nem célszerű úgy végezni, hogy csak odamegyünk, megnézzük, távozunk. Érdemes már előre alaposan felkészülni, és a helyszínen látottakat is rögzíteni, ugyanis nem valószínű, hogy 8-10 háznál többet egyszerre fejben tudunk tartani. Egy napra pedig semmiképp se szervezzünk 3-4 megtekintésnél többet. Az alábbi szabályok akkor is érvényesek, ha ingatlanos segítségét vesszük igénybe, ha viszont önállóan szervezzük, akkor fokozottan vegyük őket figyelembe.
Először is, ne turistáskodjunk, ezzel raboljuk a saját, az ingatlanos és leginkább az eladó idejét, ami nagy udvariatlanság. Csak azokra a helyekre menjünk el, amelyeket tényleg esélyesnek tartunk. A látogatás időpontját legalább órára pontosan egyeztessük előre, így a tulajdonosnak nem kell egész napos szabadságot kivennie valószínűleg. Mindig legyen nálunk személyi igazolvány, amit kérésre mutassunk be az ingatlanosnak és a tulajdonosnak is.

Ugyan ezek a személyek nem hatóságok, nem kötelezhetnek, hogy igazoljuk magunkat, viszont jogukban áll enélkül elutasítani, hogy beengedjenek az ingatlanba. A tulajdonos is vigyázni akar a saját vagyonára, az ingatlanos viszont fokozottan felelős azért, kit visz be egy idegen lakásba, és bizony előfordult már, hogy valaki érdeklődőket fogadott, nem sokkal később pedig betörtek az otthonába. A kérdés tehát jogos.
Mindig vigyük magunkkal a megtekinteni kívánt ingatlan hirdetését kinyomtatva. Ez ad egy alapot a kérdezősködéshez, és egyben jegyzetelhetünk is rá. Kérdezzünk meg mindent, amit fontosnak érzünk az építés idejétől a szigetelés vastagságán át az átlagos rezsi költségekig és a szomszédság viselkedéséig. A fontosabb dolgok megörökítéséhez jól jön egy fényképezőgép is, de a használatához mindig kérjünk engedélyt, és ügyeljünk, hogy a tulajdonos személyes tárgyai, adatai ne kerüljenek a képekre.
Talán mondani sem kell, de a látogatás alkalmával viselkedjünk udvariasan, tehát legyünk kedvesek, köszönjünk megfelelően, ne ócsároljuk a lakást az ár lenyomásának céljával, mert azzal megbántjuk a vendéglátót.
Ha ingatlanossal mentünk, akkor kifogás nélkül írjuk alá az úgynevezett megtekintési nyilatkozatot, egyrészt, mert ez szerződéses kötelezettségünk, másrészt, mert a korrektség is ezt kívánja.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan várjuk a vevőjelölteket?

Ha sikerül lehetséges vevőkkel egy bemutató időpontot egyeztetni a házunk eladása kapcsán, akkor arra érdemes …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük